ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πως να φτιάξετε “κρητικό λεμοντσέλο” με ρακί

Πατρίδα του «λιμοντσέλο» και στα ελληνικά «λεμοντσέλο» είναι το Κάπρι. Η ιστορία λέει ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους.

Η συνταγή του λιμοντσέλο από τότε μεταμορφώθηκε με αρκετές παραλλαγές και μία από αυτές, είναι με κρητική τσικουδιά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε, για να φτιάξουμε τρία μπουκάλια (750 ml το καθένα):

Πως να φτιάξετε "κρητικό λεμοντσέλο" με ρακί

Κρητικό Λεμοντσέλο με ρακί

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 minutes
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 50 minutes
ΕΙΔΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ Ποτά
ΜΕΡΙΔΕΣ 1.5 λίτρο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

ΟΔΗΓΙΕΣ
 

Προετοιμασία

  • Πλένουμε τα λεμόνια μας και τα σκουπίζουμε πολύ καλά. Με ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι ή με έναν αποφλοιωτή τα ξεφλουδίζουμε, χωρίς να πειράξουμε το εσωτερικό άσπρο του φλοιού (προσοχή μη χρησιμοποιήσουμε το άστρο του λεμονιού, γιατί θα γίνει πικρό το ποτό μας).
  • Μαζεύουμε όλα μας τα φλούδια και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο που να κλείνει πολύ καλά από πάνω. Ρίχνουμε από πάνω τη ρακή ή όποιο αλκοολούχο έχουμε διαλέξει. Κατόπιν το βουλώνουμε και το αφήνουμε σε ένα κλειστό και σκοτεινό ντουλάπι για 25 μέρες.

Μετά από 25 μέρες

  • Μετά από τις 25 μέρες ελέγχουμε το βάζο μας. Αν έχει κιτρινίσει το μίγμα, είναι σχεδόν έτοιμο. Εάν δούμε πως είναι έτοιμο, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για κανένα πεντάλεπτο, να σοροπιάσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε τουλπάνι σουρώνουμε το αλκοόλ που πλέον είναι κατακίτρινο και αφαιρούμε τις φλούδες. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να ωριμάσει για άλλες 5-10 ημέρες σε σκοτεινό ντουλάπι.

Μετά από 5-10 μέρες

  • Στο δεκαήμερο το πολύ είναι έτοιμο. Τα σουρώνουμε σε μπουκάλια και στο ψυγείο, έτοιμα για σερβίρισμα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– Οι χρόνοι “ωρίμανσης ποικίλουν. Αλλά, σε γενικές γραμμές, όσο πιο πολύ το αφήνουμε να ωριμάσει τόσο πιο μεστή γεύση έχει. Οι χρόνοι που έχουμε δώσει είναι σχεδόν οι μέγιστοι για να έχει το αποτέλεσμά μας, πλούσια γεύση.
– Ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το λικέρ μας μπορούμε να μη ρίξουμε όλη τη ζάχαρη.
– Όσο περισσότερο αλκοόλ μας πέσει, τόσο πιο δυνατό θα γίνει αλλά προσοχή δε θέλουμε να μας καλύψει τη μυρωδιά του λεμονιού.
– Το πίνουμε πολύ παγωμένο ή και με τριμμένο πάγο, πίνεται πολύ εύκολα γιατί έχει υπέροχη γεύση! Προσοχή όμως γιατί είναι «γλυκό πιοτό» και «βαράει» μη το ξεχνάμε!

Εναλλακτικά

– Εμείς σας δώσαμε τη συνταγή για το “κρητικό λεμοντσέλο”, δηλαδή, λεμοντσέλο με ρακί, αλλά μπορείτε αντί για ρακί να χρησιμοποιήσετε άλλα αποστάγματα, όπως τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), βότκα, γκράπα, λευκό ρούμι ή αλκοόλ ποτοποιίας (για όσους δεν κατένε να πίνουν).
– Μπορείτε αντί για λεμόνια να χρησιμοποιήσετε λάιμ.
Μοιράσου το άρθρο