ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μανώλης Κυδωνάκης – Η μουσική ενός εξαιρετικού λαουτιέρη της Κρήτης

Ένας καταπληκτικός μουσικός και ένας εξαιρετικός άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της Κρητικής μουσικής
Μανώλης Κυδωνάκης - Λαούτο

Ο Ρεθυμνιώτης λαουτιέρης Μανώλης Κυδωνάκης, είναι μία ειδική περίπτωση κρητικού μουσικού. Όχι μόνο γιατί είναι ένας καταπληκτικός μουσικός και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Όχι μόνο γιατί είναι πολυβραβευμένος σε μουσικούς διαγωνισμούς από την παιδική του ηλικία (κάτι που ο ίδιος δεν θέλει να το λέει). Όχι μόνο γιατί οι συνθέσεις του ξεχωρίζουν και το ηχόχρωμά του είναι άμεσα αντιληπτό. Όχι μόνο γιατί έχει δώσει τραγούδια του σε πλειάδα καλλιτεχνών και έχει συνεργαστεί, τόσο στο πάλκο, όσο και στο studio, με μουσικούς απ’όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Όχι μόνο γιατί “το έχει σπουδάσει το όργανο” (μεταφορικά και κυριολεκτικά), αλλά κυρίως, γιατί δεν επαναπαύεται ποτέ.

Γυρνάει τον κόσμο για να βρει νέα όργανα, να τα δοκιμάσει, να πειραματιστεί με νέους ήχους στην κρητική μουσική αλλά με σεβασμό, στο μέγιστο βαθμό, της παράδοσης. Έτσι εξ’άλλου τον έχει “δασκαλέψει” ο πατέρας, ο γνωστός λυράρης στη μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου, Λευτέρης Κυδωνάκης. Θα ψάξει τους μουσικούς δρόμους της ανατολής, αλλά και της δύσης, θα πάρει ήχους και ιδέες και θα τα ενσωματώσει με την τεχνική του στα έγχορδά του. Και δεν έχει λίγα, αφού ο ίδιος είναι κάτοχος μίας αξιοζήλευτης συλλογής μουσικών οργάνων, από λαούτα, λαουτάκια, μαντολίνα, μαντόλες, σάζια,ούτια, λύρες και λυράκια, τα οποία μπορείτε να ακούσετε στα βίντεο από το μουσικό κανάλι του Μανώλη Κυδωνάκη στο Youtube.

Τα βίντεο αυτά, χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη ποιότητα που όσο περνάει ο καιρό, γίνονται ακόμα καλύτερα, σαν το καλό κρασί, που “μαρουβίζει” στο βαρέλι. Εκτός από Youtube, μπορείτε να ακούσετε τις προσωπικές του δουλειές και στο Spotify. Καλή ακρόαση.