L’ Ordre (1973) – Ένα ντοκιμαντέρ για την αποικία των λεπρών στη Σπιναλόγκα

Ο Pollet μας δίνει μια εικόνα για τη ζωή στην αποικία των λεπρών στη Σπιναλόγκα, ένα νησί στα ανοικτά της Ελούντας στην Κρήτη, μέσα από τα μάτια ενός λεπρού, του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, ο οποίος αφηγείται την ιστορία της ζωής του στην κάμερα αφού έχει αποκλειστεί από την κοινότητά του για να περάσει τα χρόνια της ζωής του στο νησί με τους υπόλοιπους συμπάσχοντες λεπρούς.

Σκηνοθεσία: Jean-Daniel Pollet
Εμφανίζονται οι Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης και Philippe Sollers

Πολυμέσα

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ

Το 1973, ο Γάλλος σκηνοθέτης Jean Pollet δημιούργησε το ντοκιμαντέρ “L’Ordre,” το οποίο παρουσιάζει κινηματογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή στο Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας. Η ταινία, μέσα από τις αφηγήσεις του δικηγόρου Ραϋμόνδου Ρεμουντάκη, έναν εγκλωβισμένο στη Σπιναλόγκα, αναδεικνύει διάφορες πτυχές της ζωής στο νησί.

Η πρόσληψη του στίγματος από την κοινότητα των λεπρών, οι σχέσεις τους με τους “υγιείς” στην Ελούντα και το αίσθημα υπερηφάνειας των εγκλείστων αποτελούν κεντρικά θέματα. Παρά τις αντιλήψεις του “υγιούς” κοινωνικού σώματος, η κοινότητα των εγκλείστων αντιμετωπίζει στιγματισμό και υποτίμηση.

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την πολιτικότητα της έννοιας της ασθένειας και τη σύνδεσή της με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Η κινηματογραφική ματιά του Pollet αποκαλύπτει, με υπαινιγμούς και σαφήνεια, τις βίαιες απολήξεις της συνεργασίας μεταξύ μπάτσων, γιατρών και κοινωνίας, που χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της δημόσιας υγείας για να καταπολεμήσουν όσους θεωρούν “αντικοινωνικούς.”

Το “L’Ordre” αναδεικνύει τις πολυεπίπεδες σχέσεις εξουσίας και τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τους ευάλωτους.

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ