“Η νεράιδα και το παλικάρι” – Σε ποιά μέρη της Κρήτης γυρίστηκε η ταινία

“Η νεράιδα και το παλικάρι” – Σε ποιά μέρη της Κρήτης γυρίστηκε η ταινία

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τη παλιά ελληνική κινηματογραφική ταινία “Η νεράιδα και το παλικάρι”, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον μοναδικό Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Σπύρο Καλογήρου, ο οποίος ερμήνευσε εδώ έναν απο τους χαρακτηριστικότερους ρόλους της καριέρας του, αυτόν του αγροίκου Κρητικού που θέλει να παντρευτεί τη πρωταγωνίστρια.
Μία από τις πλέον αγαπημένες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, την οποία μάλιστα προβάλλουν πολύ συχνά τα ιδιωτικά κανάλια και όχι άδικα, δεδομένης της σημαντικής τηλεθέασης που αποσπά όποτε προβάλλεται.

Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1969 στη Κρήτη και για το πρωταγωνιστικό δίδυμο Βουγιουκλάκη–Παπαμιχαήλ αποτέλεσε ταινία σταθμό, όχι μόνο για λόγους επαγγελματικούς αλλα και για προσωπικούς. Κι αυτό διότι εκείνη τη περίοδο η Βουγιουκλάκη είχε γεννήσει τον γιό τους Γιάννη, τον οποίο είχαν πάρει μαζί τους στη Κρήτη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μάλιστα σε συνέντευξη της εποχής, η Βουγιουκλάκη είχε πεί πως το κλίμα τη Κρήτης ωφέλησε πολύ το μωρό και ήταν πολύ χαρούμενη που έκαναν για πρώτη φορά οι τρείς τους (Αλίκη-Δημήτρης–Γιάννης) διακοπές, παράλληλα με τα γυρίσματα. Μάλιστα λένε ότι το υπέροχο τραγούδι “νανούρισμα”, που ερμήνευσε η Βουγιουκλάκη στη ταινία σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μάνου Λοίζου, ήταν αφιερωμένο στο νεογέννητο Γιάννη. Απο την άλλη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε αναφέρει πως είχαν περάσει εκπληκτικά στα γυρίσματα, καθώς οι Κρητικοί ήταν πολύ φιλόξενοι.

Η παραγωγή της ταινίας ήταν φυσικά της Finos Films και λέγεται ότι ο σεναριογράφος εμπνεύστηκε το σενάριο απο την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, με τη διαφορά ότι ο ίδιος θέλησε να δώσει καλό τέλος στην ταινία.

Η υπόθεση της ταινίας ήταν η εξής: Σε ένα χωριό της Κρήτης, δύο μεγάλες οικογένειες, οι Φουρτουνάκηδες και οι Βροντάκηδες,χωρίζονται απο βαθύ μίσος προερχόμενο απο μια παλιά βεντέτα, που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όταν ο γιός του Βροντάκη επιστρέφει απο την Αθήνα, γνωρίζει και ερωτεύεται τη κόρη του Φουρτουνάκη. Απο εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα προβλήματα για τους δυό τους αλλα προπάντων για τις οικογένειές του οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τα παιδιά τους. Μετά απο πολλές δυσκολίες και απρόβλεπτες καταστάσεις οι δύο οικογένειες κάνουν πίσω στο μίσος και δέχονται τον γάμο των δύο νέων ο οποίος τους δίνει την αφορμή να μονιάσουν επιτέλους.

  Η βάπτιση στην Κρήτη που "έσβησε" μία αιματηρή βεντέτα 63 ετών

Στα αξιοπερίεργα της ταινίας είναι το γεγονός ότι η μουσική της ταινίας δέν είναι Κρητική αλλα νησιώτικου τύπου, απο τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και τα σημεία στα οποία γυρίστηκε το έργο τα οποία ήταν σε μερικά απο τα πιό όμορφα μέρη της Κρήτης.

Το χωριό: ο Άγιος Νικόλαος

Σύμφωνα με τα στοιχεία το χωριό των Βροντάκηδων και των Φουρτουνάκηδων ήταν η πόλη του Άγιου Νικόλαου Λασιθίου, με τη χαρακτηριστική πλατεία και τη λιμνοθάλασσα Βουλισμένη.

Το σπίτι: η βίλα Κούνδουρου, στο Μιράμπελο

Απο την άλλη, η βίλα του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου ο οποίος την παραχώρησε για τα γυρίσματα της ταινίας, βρισκόταν στο Μιράμπελο Αγίου Νικολάου και ήταν αυτή που χρησιμοποιήθηκε ώς το σπίτι των Φουρτουνάκηδων. Ήταν ένα θαυμάσιο σπίτι, μια τριώροφη οικία χτισμένη αμφιθεατρικά σε στύλ αιγαιοπελαγίτικου σπιτιού, με καμάρες και πρόσβαση στη θάλασσα, με σκάλες χτισμένες πάνω στα βράχια.Πολλές σκηνές είχαν γυριστεί σε αυτό το σπίτι, όπως το νανούρισμα της Βουγιουκλάκη στο μπαλκόνι, η μυστική συνάντηση του ζευγαριού αλλα και η “απαγωγή” της Βουγιουκλάκη απο τον Παπαμιχαήλ, όταν την είχε φυλακίσει ο Παπαγιανόπουλος για να την τιμωρήσει που αγάπησε τον “εχθρό”, τον γιό του Βροντάκη. Σε αυτή τη σκηνή είναι που ήρθε ο Παπαμιχαήλ με τη βάρκα και ανέβηκε στις σκάλες δίπλα στα βράχια, για να κλέψει την “φυλακισμένη” Βουγιουκλάκη.

Ο γάμος: στην Παναγιά την Κερά στο Λογάρι Κριτσάς

Επίσης η εκκλησία που εμφανίζεται στο έργο, όπου γίνεται η μυστική συνάντηση του “παράνομου” ζευγαριού, είναι η Παναγιά η Κερά στην περιοχή Λογάρι Κριτσάς, στον Άγιο Νικόλαο.

Το χωριό του Καλογήρου: τα Χανιά

Το χωριό του Σκανταλάκη (Σπύρου Καλογήρου) ήταν τα Χανιά. Αυτό άλλωστε είναι πασιφανές με το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, στη σκηνή όπου ο Σκανταλάκης περιμένει τη “νύφη”, η οποία καταφτάνει απο το χωριό της (Άγιο Νικόλαο), με τη βαρκα και πίσω διακρίνεται και ο φημισμένος φάρος του λιμανιού των Χανίων.

Άλλα γυρίσματα

Γυρίσματα έγιναν επίσης και στο χωριό Κολυμπάρι Χανίων. Σε κάποια στιγμή διακρίνεται φευγαλέα στο βάθος και η Μονή της Παναγιάς της Οδηγήτριας ή σλλιώς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς, που βρίσκεται στην περιοχή.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης και κάποιες λεπτομέρειες απο τα παρασκήνια της ταινίας κατά τα οποία όπως λέγεται, στον Φιλοποίμην Φίνο, τον “πατριάρχη” του ελληνικού κινηματογράφου, δεν άρεσαν οι τελευταίες σκηνές της ταινίας για φινάλε (εκεί όπου οι πρωταγωνιστές βγαίνουν απο το δωμάτιο που παρίσταναν τους νεκρούς και ο Σκανταλάκης –Σπύρος Καλογήρου- παίρνει δρόμο νομίζοντας ότι βλέπει φαντάσματα). Οπότε, έστειλε ξανά τους ηθοποιούς και το συνεργείο στη Κρήτη, για δεύτερη φορά, να γυρίσουν νέες σκηνές για το φινάλε, με όλο το χωριό να παρευρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, καθώς οι πρωταγωνιστές γυρίζουν απο το γαμήλιο ταξίδι τους, γιορτάζοντας με χορούς και τραγούδια.

Οι πρωταγωνιστές γυρίζουν απο το γαμήλιο ταξίδι τους

Το τούρκικο φρούριο Ιτζεδίν

Το χορευτικό συγκρότημα της ταινίας ήταν ο Παγκρήτιος όμιλος Βρακοφόρων.Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον.Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο ενωματάρχης χωροφύλακας (τον οποίο υποδύεται με μοναδικό τρόπο ο Νίκος Τσούκας, σε έναν απο τους καλύτερους ρόλους του), αναφέρει πολλές φορές ώς απειλή στους.. ταραξίες ότι θα τους στείλει στο Ιτζιδίν. Το παραποιημένο λόγω προφοράς Ιτζιδίν δέν είναι άλλο απο το τούρκικο φρούριο Ιτζεδίν, που βρίσκεται στο ύψωμα Καλάμι, 15 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων. Χτίστηκε το 1872, απο τον Ρεούφ Πασά, ώς αμυντικό κτίριο του λιμανιού των Χανίων και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρωτότοκου γιού του Σουλτάνου Αβδούλ-Αζίζ –Ιτζεδίν. Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Το 1969, δηλαδή τη χρονιά που γυρίστηκε η ταινία, το Ιτζεδίν επαναλειτούργησε, πάλι ως φυλακή, απο τη δικτατορία των συνταγματαρχών αυτή τη φορά. Στο φρούριο Ιντζεδίν έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα, το 1972.

Το τούρκικο φρούριο Ιτζεδίν

Η ταινία χάλασε κόσμο όταν προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970, αφού έκοψε 626.540 εισιτήρια και ήρθε 4η ανάμεσα στι 99 ταινίες εκείνης της σεζόν.

  Κρητικοί θυμούνται τα γυρίσματα της ταινίας «Το νησί των γενναίων» (φωτό και πλήρης ταινία)

Ο τύπος της εποχής για την ταινία

Ατάκες της ταινίας

Καπετάν-Βροντάκης: Άντε στο στάβλο να δεις αν γέννησε η γελάδα…
Μανωλιός: Και ίντα είμαι εγω? Μαμή?

Μανωλιός: (στη βάρκα) Πρρρρρρρρρρρρ…
Μανούσος: Τι πρρρρρρρρρρ ρε? Φοράδα είναι? βάρκα είναι!!

Κατερινιώ: Ο προπάππος του προπάππου του παππού μου!!

Λενιώ: Τρωω πολύ για να είμαι…αεράτη!

Σκανταλάκης: Επροσβαλέ με και ένας από τους δυο πρέπει να ποθάνει.
Μανούσος: Ε! πόθανε σύ!
Σκανταλάκης: Ηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη! Ιντα πες μωρε!!

Κατερινιώ: Δεν πάω! Να αρχίσουν παλι «Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες μονιάστε»!
Καπετάν-Φουρτουνάκης: Ε! και εσύ βάλτα από το ένα αυτί και βγάλτα από το άλλο!

Νοματάρχης χωροφυλακής: Το χρήμα είναι μεγάλος διάολος. Συγνώμη πάτερ….
Παπάς: Κάνε τη δουλειά σου…

Το προξενιό της Λενιώς

Δείτε την ταινία online

Η νεράιδα και το παλικάρι

Με πληροφορίες από το retromaniax.gr

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα