ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Νίκος Μανιουδάκης: Το “χρυσό παιδί” της Κρητικής μουσικής

"Ταλέντα που γίνονται από τη δύναμη του υψίστου θεού" - Θανάσης Σκορδαλός
Νίκος Μανιουδάκης: Το "χρυσό παιδί" της Κρητικής μουσικής

Ο Νίκος Μανιουδάκης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παιδιού-θαύματος της Κρητικής μουσικής που δεν έμεινε ένα παιδί-θαύμα αλλά πήρε το ταλέντο του, το εξέλιξε και το ανέδειξε για να γίνει ένας μοναδικός μουσικός που “τον ακούς και ριγάς”.

Καταγόμενος από οικογένεια με μουσικές ρίζες, πρωτόπαιξε στο πάλκο του χωριού του, τον Ζαρό Ηρακλείου σε ηλικία μόλις 10 ετών, έχοντας ξεκινήσει τη λύρα μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Τότε τον ανέβασε στο πάλκο ο χωριανός του, γνωστός λυράρης Μανώλης Καρπουζάκης. Κάτι είδε σε εκείνο το κοπέλακι αυτός ο σπουδαίος λυράρης και σίγουρα δεν ήταν μόνο για “χάζι” γιατί κανείς δεν ανεβάζει για “χάζι” κάποιον στο πάλκο, γιατί χαλά το ρυθμό του γλεντιού.
Δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 12 ετών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση όπου του πλέκει το εγκώμιο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Εκείνη την εποχή σε ένα γλέντι στον Κρουσώνα, τον ανέβασε στο πάλκο ο Θανάσης Σκορδαλός και αφού άκουσε το Νίκο Μανιουδάκη, πήρε το μικρόφωνο και αναφερόμενος σε αυτόν είπε για “ταλέντα που γίνονται από τη δύναμη του υψίστου θεού”! Τέτοιος ήταν ο θαυμασμός των μεγάλων μουσικών της Κρητικής μουσικής για ένα ταλέντο που βρισκόταν ακόμη στην τρυφερή παιδική ηλικία.

Ο Νίκος Μανιουδάκης δεν είναι μόνο ένας μουσικός με τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες τόσο στη λύρα όσο και στο τραγούδι του, αλλά οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν αναφέρονται και στον εξαιρετικό του χαρακτήρα. Γι’αυτό και στον τίτλο του άρθρου γράψαμε, εμείς εδώ στο cretans.gr, για ένα “χρυσό παιδί”. Όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως χαρακτήρας.

Αν σας δωθεί η δυνατότητα να ακούσετε ζωντανά το Νίκο Μανιουδάκη, μην τη χάσετε. Η μουσική του, αποτελεί εμπειρία. Μέχρι τότε, ακούστε τον από τα video που υπάρχουν στο μουσικό του κανάλι στο Youtube.