Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας τσικουδιά με μέλι και διάφορα μπαχαρικά. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο), αφού εκτός από θερμαντικό, λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό διότι ανοίγει τις αεροφόρους οδούς.
Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε…
Πως να φτιάξετε αυθεντικό ρακόμελο Κρήτης
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 4 σφηνάκια τσικουδιά
- 2 κ.γ. μέλι
- 4 κεφαλάκια γαρύφαλλο
- λίγη τριμμένη κανέλα εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε κλωνάρι(α) κανέλλας
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ρίχνουμε στο μπρίκι τόσα ποτηράκια τσικουδιά, όσα θέλουμε να φτιάξουμε, λίγη κανέλα (όχι πολύ, γιατί θα πικρίσει) και τα γαρύφαλλα και το βάζουμε σε σιγανή θερμοκρασία.
- Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.
- Ανακατεύουμε συνεχώς, και πάντα σε σιγανή θερμοκρασία, γιατί από τις αναθυμιάσεις της τσικουδιάς, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
- Μόλις αρχίσει και γουργουρίζει, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλλου.