ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τί είναι η “χούμελη”

Η χούμελη είναι υποπροϊόν της μελιτοεξαγωγής (εξαγωγή μελιού) από παλαιότερες εποχές. Ανάγεται στους Μινωικούς χρόνους, όταν οι κηρήθρες συνθλίβονταν σε ειδικά πιεστήρια για να δώσουν το μέλι τους.

Μετά από την εξαγωγή του μελιού, η μάζα του κεριού που απέμενε, η οποία περιείχε μικρή ποσότητα μελιού και γύρη, έβραζε σε νερό για πολύ ώρα ώσπου να γίνει ένα είδος πηχτού σιροπιού με έντονα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού και του κεριού.
Eίναι ιδιαίτερο αρωματικό σιρόπι και μπορεί να ενταχθεί στη σύγχρονη διατροφή.

Στην κρητική ντοπιολαλιά, η λέξη χούμελη, χρησιμοποιείται ως επίθετο για να δείξει ότι κάτι είναι πολύ γλυκό… “πετιμέζι” όπως παρομοιάζει η υπόλοιπη Ελλάδα. Παράδειγμα: χούμελη τον έκανες τον καφέ

Η χούμελη μπορεί να είναι ένα σχετικά άγνωστο υποπροϊόν του μελιού αλλά έχει εξαιρετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Χρήση και ιδιότητες

  • αυτούσιο όπως είναι σε μικρά “πρωινά σφηνάκια” για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση,
  • άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες)
  • καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού
  • αντικαταθλιπτικό
  • είναι ιδανική για βινεγκρέτ στις σαλάτες, αλλά ταιριάζει και με φρέσκια μυζήθρα
Μοιράσου το άρθρο