Μαγνήτης τα ρακοκάζανα και για τους τουρίστες

Μαγνήτης τα ρακοκάζανα και για τους τουρίστες

Ποιος δεν θάθελε να δει από κοντά και να μάθει για το παραδοσιακό ρακοκάζανο στην Κρήτη και πως βγαίνει το πασίγνωστο κρητικό πιοτό, η ρακή; Κι αν τύχει κι έρθει εκείνη την στιγμή και κάποιος δίσκος με ρακομεζέδες από τον οικοδεσπότη, ακόμη καλύτερα…

Ποια είναι η μαγεία του ρακοκάζανου στις ώρες της λειτουργίας του; H παραδοσιακή, άγνωστη στους πολλούς, διαδικασία απόσταξης, η αυθόρμητη παρέα, που δημιουργεί, κάτι, που οδηγεί σχεδόν πάντα σε πολύωρες ευχάριστες συζητήσεις και συχνά σ’ αυτοσχέδια γλέντια.

Από μόνο του το ρακοκάζανο προσελκύει κόσμο. Είτε από περιέργεια, είτε από την ζεστή ατμόσφαιρα γύρω του, ιδιαίτερα αν έχει και λίγο κρύο, είτε γιατί όλα μπροστά στο ρακοκάζανο είναι πιο χύμα, πιο χαλαρά, πιο ελεύθερα, ακόμη και το πρόχειρο φαγοπότι, με τον δίσκο με τους μεζέδες πάνω σε μια καρέκλα…

  Γάμος και καθημερινή ζωή στη Μινωική Κρήτη

Αυτή η ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα του ρακοκάζανου αρέσει πολύ και στους Έλληνες ή ξένους επισκέπτες της Κρήτης. Μάλιστα για τους ξένους είναι κάτι το ιδιαίτερα πρωτόγνωρο, κάτι σαν αξιοθέατο κι αυτό…

Έτσι, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι τουρίστες, που έχουν ακούσει για τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς και εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επισκεφθούν παραδοσιακά αποστακτήρια και να ζήσουν από κοντά την όλη διαδικασία, αλλά και την δημιουργούμενη κι από άλλους επισκέπτες ατμόσφαιρα..

Παρέα σε ρακοκάζανο

Δεν είναι, άλλωστε, και τόσο δύσκολο να στρωθεί κι ένα πρόχειρο τραπέζι, να βρεθεί και κάποιος οργανοπαίχτης και να ξεκινήσει, εκεί δίπλα στη φωτιά με τα ξύλα και το καζάνι, κάποιο αυτοσχέδιο γλέντι, που συχνά αρέσει περισσότερο, γιατί φέρνει πιο κοντά τους συμμετέχοντες, νοιώθοντας όλοι μια παρέα, φυσικά με την συνοδεία της τσικουδιάς, αλλά και των ρακομεζέδων, που σχεδόν ετοιμάζονται «επ’ αυτοφόρω», όπως έλεγε ένας παλιός καζανιάρης…

  Οι κατσούνες (μαγκούρες) των Κρητικών

Πηγή: kritikaepikaira.gr (Πρώτη δημοσίευση: «Κρητικά Επίκαιρα», τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2015)
Φωτογραφίες: travelstyle.gr, images.google.gr

Ρακή ή τσικουδιά;

Ρακή ή τσικουδιά;

…από το 1989 η ρακή στην Ελλάδα λέγεται πια επίσημα τσικουδιά, αν και η ονομασία ρακή είναι ελληνική λέξη


Διαβάστε το άρθρο

Το έθιμο για την Κρητική Τσικουδιά

Ρακοκάζανο

Κάθε Οκτώβριο-Νοέμβριο, μετά τον τρύγο και τα πατήματα για τον μούστο και το φρέσκο κρασί, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς


Διαβάστε το άρθρο

Τσικουδιά: Κρήτης πνεύμα

Τσικουδιά: Κρήτης πνεύμα

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αρχοντιά της κρητικής παράδοσης, την τσικουδιά. Ο φακός του φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, εξερευνά την παράδοση και τεχνοτροπία της Τσικουδιάς. Ως κέρασμα δεν είναι απλά η προσφορά ενός παραδοσιακού ποτού, αλλά η επισφράγιση μιας παλιάς ή νέας φιλίας και το θερμό καλοσώρισμα. Είναι δε ενδιαφέρουσα η χρήση της ως πολύ προσωπικού δώρου σε συγγενείς και γνωστούς, που από τη μια πλευρά δείχνει την εκτίμηση του παραγωγού προς τον δωρολήπτη και από την άλλη την περηφάνια του παραγωγού για το κατόρθωμά του, το οποίο μάλιστα για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα ήταν νομοθετημένα αποκλειστικό του δικαίωμα.

  Η απίστευτη ιστορία του Σφακιανού Θεοχάρη Γιουρμέτη του μουσουλμάνου «κρυφοχριστιανού» που «έψησε» 47 Τούρκους στο σαπωνοποιείο του για να πάρει εκδίκηση

Αγοράστε το στην προνομιακή τιμή των 31,84€


Αγοράστε το βιβλίο

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

σχόλια