Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν οι βοσκοί στη Κρήτη για τον χειμώνα

Μία παράδοση των βοσκών που "μαντεύει" τον καιρό "διαβάζοντας" τη φύση

Στην Κρήτη, οι παλαιότεροι βοσκοί ανέπτυξαν μια μοναδική ικανότητα να διαβάζουν τη φύση. Για γενιές ολόκληρες, παρατηρούσαν και ερμήνευαν τα σημάδια του περιβάλλοντος, όχι από κάποια μαντική τέχνη, αλλά ως έναν τρόπο επιβίωσης. Αυτή η σοφία βασιζόταν στην ακριβή παρατήρηση και την πρακτική εμπειρία που συσσωρεύτηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Παρά την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο, αυτή η γνώση δεν έχει χαθεί. Παραμένει ζωντανή, καθώς κάθε χρόνο, αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη συνεχίζουν να στρέφουν το βλέμμα τους στον ουρανό, τα βουνά, τα ζώα, και τα φυτά για να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά τους και να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί ο επερχόμενος χειμώνας.

Οι προβλέψεις των βοσκών για τον χειμώνα του 2026

Δεκέμβριος – Θα βρέξει πολύ αλλά δε θα ρίξει χιόνι

Βάσει των παρατηρήσεων των βοσκών, ο φετινός Δεκέμβριος προβλέπεται να είναι εξαιρετικά βροχερός. Αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, ικανές να προκαλέσουν ακόμα και τοπικές πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Ωστόσο, οι ίδιες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα για χιόνι είναι ελάχιστη, ακόμα και στις ημιορεινές περιοχές. Όποια χιονόπτωση συμβεί, θα είναι περιορισμένη αποκλειστικά στα υψηλότερα σημεία των ορεινών όγκων της Κρήτης.

Ιανουάριος – Βαρύς καιρός με χιόνια

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των βοσκών, από τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται μια σημαντική αλλαγή του καιρικού σκηνικού. Οι παρατηρήσεις τους δείχνουν ότι έρχονται εκτεταμένες χιονοπτώσεις, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «όταν χιονίζει στην Κρήτη, είναι απίθανο να έχει ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα». Το χιόνι προβλέπεται να πέσει ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του νησιού.

Φεβρουάριος – Πολλά χιόνια μετά του Αγίου Χαραλάμπους

Σύμφωνα με τους βοσκούς, ο Φεβρουάριος αναμένεται να φέρει την κορύφωση του φετινού χειμώνα. Η έντονη κακοκαιρία, όπως λένε, θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τις 10 Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους.

Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για ένα τόσο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων που ενδέχεται να “κλείσει” κυριολεκτικά την Κρήτη. Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα εκτεταμένο κύμα κακοκαιρίας να επηρεάζει το σύνολο της Ελλάδας.

Κατά το δεύτερο μισό του μήνα, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να περιοριστούν, ωστόσο οι βροχές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Μάρτιος – Βροχές που θα ευεγερτήσουν τη γη

Πρόβλεψη των βοσκών για τον Μάρτιο
Το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να φέρει αυξημένες βροχοπτώσεις. Όπως λένε οι παλιοί, «οι βροχές του Μαρτίου κρατούν τη γη ζωντανή», και φέτος αυτή η λαϊκή σοφία φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η υγρασία που θα συσσωρευτεί στο έδαφος θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ανοιξιάτικων καλλιεργειών.

Πως οι βοσκοί βγάζουν τα μερομήνια

Οι Κρητικοί βοσκοί δεν βασίζονται σε ημερολόγια ή επιστημονικά μοντέλα. Αντιθέτως, «μετρούν» τη φύση. Είναι ο ζωικός κόσμος (το βατραχάκι, η αράχνη κλπ.) και είναι και ο φυτικός κόσμος (τα φυτά, τα δέντρα, οι θάμνοι, η χλόη). Πάνω από 150 τέτοια φυσικά σημάδια, όπως λένε, είναι αρκετά για να τους δώσουν εικόνα για το τι έρχεται.

Πάντα με επιφύλαξη, πάντα με σεβασμό στην εμπειρία. Όμως, πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι «τα Μερομήνια πέφτουν μέσα πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζουμε».

ΠΕΨΕ ΤΟ ΜΑΝΤΑΤΟ ΣΤΣΙ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ