Πώς θα συντηρήσετε τη γραβιέρα στο ψυγείο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς μπορείτε να διατηρήσετε ένα κομμάτι γραβιέρας μέσα στο ψυγείο, μαλακό, όπως το αγοράσατε, ακόμη κι αν περάσουν πολλές ημέρες;

Όσο το κεφάλι είναι ολόκληρο, δεν έχει ανάγκη ψυγείου, εφόσον η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 16℃ καθώς η μούχλα που αναπτύσετε επιφανειακά στο εξωτερικό είναι επιθυμητή. Το πρόβλημα είναι όταν κοπεί, οπότε μουχλιάζει εσωτερικά και σχετικά γρήγορα.

Για να διατηρηθεί φρέσκια μετά την κοπή της, αυτό που θα κάνετε είναι να αλείψετε με βούτυρο το κομμένο μέρος, να τυλίξετε όλο το κομμάτι με απορροφητικό χαρτί και να το κλείσετε (αεροστεγώς αν είναι δυνατό) μέσα σε νάυλον σακούλα!

Έτσι η γραβιέρα σας θα διατηρηθεί μαλακή και εύγευστη. Διαφορετικά, αν την αφήσετε απροστάτευτη για πολλές μέρες, θα χάσει τα υγρά της, θα σκληρύνει και δεν θα τρώγεται. Στην περίπτωση που παρόλες τις προφυλάξεις σας, πιάσει επιφανειακά μούχλα, μην ανησυχήσετε. Αφαιρέστε το μουχλιασμένο κομμάτι και η γραβιέρα σας είναι ασφαλής για να τη φάτε.

Μην δοκιμάσετε να τη βάλετε στην κατάψυξη. Χαλάει την υφή της και η γεύση της επηρεάζεται αρνητικά, μετά την απόψυξη. Μπορείτε όμως να την καταψύξετε σε τριμμένη μορφή, καθώς έτσι δεν είναι εμφανής η ζημιά στην υφή και η αλλοίωση στη γεύση της, καλύπτεται από τα υλικά που συμπληρώνει (π.χ. μακαρόνια, ρύζι κ.α.)

Καλοφάγωτη

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο