Κυριάκος Σταυριανουδάκης. Τί να πει κιανείς γι’αυτό το κοπέλι;

Τον Κυριάκο Σταυριανουδάκη, τον πρωτάκουσα πριν από 3-4 χρόνια στο γάμο του καλού φίλου και συγχωριανού Φραγκίσκου Μπριλάκη στην Ιεράπετρα. Τον ξαναθυμήθηκα, όταν κυκλοφόρησε τη δισκογραφική του δουλειά, “Στου κύκλου τα γυρίσματα” αλλά αφορμή για το άρθρο στάθηκε η προτροπή του φίλου (και επίσης συγχωριανού) Κωστή Βασιλάκη, που μου είπε “γράψε κάτι γι’αυτό το κοπέλι“.

Ακούγοντας, όμως το λαούτο του Σταυριανουδάκη και την ιδιαίτερη φωνή του, τελικά κατέληξα να σκέφτομαι: “τί να πει κιανείς γι’αυτό το κοπέλι“!!

Οποιος έχει αυτιά μπορεί ν’ακούσει τη λαουτάρα που παίζει. Ακόμα και να δεν του αρέσει η ιδιαιτερότητα της ένρινης φωνής του (είτε τη λατρεύεις, είτε τη μισείς) δε μπορεί να μην παραδεχτεί ότι το αποτέλεσμα είναι ένα χάρμα μελωδίας που φτάνει στ’αυτιά, με γλυκό, αυτούσιο, ξεχωριστό και καθάριο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν αυτό το κοπέλι, να μην ξεχωρίσει μέσα από το συφερτό των ψευτο-καλλιτεχνών της Κρητικής μουσικής, που επειδή έμαθαν 5-10 σκοπούς στη λύρα ή στο λαούτο, βγήκαν στο σεργιάνι και ταλαιπωρούν τ’αυτιά μας σε γάμους, βαπτίσεις και κάθε είδους “εκδηλώσεις”.

  Ο Λεωνίδας Κλάδος ζωντανά στο Ίλιον

Από τις λίγες (ως ανύπαρκτες) μουσικές γνώσεις που έχω, μπορώ να καταλάβω ότι ο Κυριάκος Σταυριανουδάκης, το έχει φάει το όργανο. Φαίνεται ότι προσπαθεί όχι μόνο να βρει και να παίξει τη λεπτομέρεια στο μουσικό σκοπό που αποδίδει, αλλά κρίνοντας και από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, έχει ιδιαίτερες ανησυχίες και ευαισθησίες πάνω στη σύνθεση.

Οπως είπε και ένας ακροατής της εκπομπής (από ‘που και το παραπάνω βίντεο):

Ηντα ευχές μπορείς να πεις στον άνθρωπο ετούτο
απού μιλάει μοναχό, απόψε το λαγούτο.

Γι’αυτό και εγώ το ξαναλέω… Τί να πει κιανείς γι’αυτό το κοπέλι;

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα