Σαν το Ηράκλειο δεν έχει!

Αν σου έρθει στο μυαλό το Ηράκλειο Κρήτης την έβαψες. Ή θα μελαγχολήσεις γιατί κάποτε έζησες εκεί τα καλύτερά σου χρόνια -φοιτητικά ή μη-, ή θα αναζητάς τις παλιές καλές σου στιγμές ή και διακοπές, που οι θύμισές σου καλά κρατούν, ή θα είσαι χαρούμενος γιατί ζεις σε αυτή την πόλη ή κάπου εκεί κοντά της και πάντα έχει τον τρόπο της να σε κάνει ευτυχισμένο ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες σου. Ηρακλειάκι είναι αυτό!

Αυτή η πόλη, λοιπόν, δεν είναι μια απλή πόλη. Δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες. Καμία σχέση! Κι όσοι την ξέρουν, καταλαβαίνουν. Είναι κάτι περισσότερο από μια πόλη, αλλά και κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο χωριό. Τώρα το αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι καθαρά υποκειμενικό. Αναλόγως τι σε βολεύει. Πάντως και να θες να κρυφτείς δε θα τα καταφέρεις, να είσαι σίγουρος. Ό,τι και να κάνεις, ακόμη και περούκα να βάλεις, άντε και μπούρκα, πάλι θα γίνεις αντιληπτός ακόμα κι απ’ τον λιγότερο παρατηρητικό της περιοχής. Το νου σου!

Η ιστορία που κουβαλά αυτή η πόλη στους ώμους της είναι ασύλληπτη. Το Ηράκλειο πλέον μπορεί να συνδυάσει τα πάντα. Γι’ αυτό οι περισσότεροι στην Κρήτη όταν λέμε «πάμε στην πρωτεύουσα» εννοούμε το Ηράκλειο! Ακόμη κι απ’ τα Χανιά να είσαι, αν θέλεις να πας για ψώνια, στο Ηράκλειο θα πας να ψωνίσεις. Τι κρίμα!

Σαν το Ηράκλειο δεν έχει, όπως και να το κάνουμε. Αρχικά, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κρήτη που να μην έχει πάει για περπάτημα, για εξερεύνηση, για φωτογράφιση, για τρέξιμο στον Κούλε, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το πιο όμορφο και ιστορικό κάστρο με το λιμάνι ολόκληρης της Κρήτης, αλλά και το πιο διάσημο σημείο του Ηρακλείου με την ομορφότερη θέα. Ή ποιος δεν έχει πάει στην πλατεία Λιονταριών στην καρδιά του κέντρου για να φάει φρέσκια μπουγάτσα με θέα το συντριβάνι με τα περίτεχνα ενετικά λιοντάρια; Και ποιος δεν έχει πάει, καλύτερα.

Το Ηράκλειο και να θες να το ξεχάσεις δεν μπορείς αφού οι άνθρωποι είναι εκείνοι που στην ουσία το κρατούν ζωντανό και το έχουν φτάσει εκεί που του αξίζει. Σε αυτή την πόλη θα βρεις και θα κάνεις ό,τι θες. Σινεμά θες; Επιλογές έχεις! Ψώνια θες; Πάλι επιλογές έχεις! Καλό φαγητό θες; Επιλογάρες! Ας μη μιλήσουμε για καφέ ή ποτό. Εκείνοι που ζουν ή έχουν σπουδάσει εδώ ξέρουν πολύ καλά πώς να περνάνε τα πρωινά στο Ηράκλειο! Καμία σχέση επίσης η νυχτερινή ζωή του με τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της Κρήτης, οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν.

Εκεί σε κάποια στενά στην καρδιά της πόλης θα ακούσεις νέους να γελούν, να τραγουδούν και να φωνάζουν ή ακόμα και να τσακώνονται. Θα ακούσεις ό,τι πιο τρελό μπορείς να φανταστείς απ’ τον πιο τρελό που κυκλοφορεί και θα γελάσεις όσο δεν πάει. Θα ερωτευτείς αναπάντεχα με μία ματιά ή ένα βλέμμα έναν περαστικό κι εκείνος μπορεί να κινήσει γη κι ουρανό για να σε γνωρίσει. Θα πιεις τις πιο πολλές ρακές της ζωής σου, οι οποίες θα είναι πάντα κερασμένες και θα συναντήσεις τα πιο όμορφα και φιλόξενα χαμόγελα του κόσμου. Πρόσεχε, όμως, εσύ που δεν κατέχεις γιατί μπορεί να μπλεχτείς άσχημα σε κανέναν καβγά άθελά σου και να φας καμιά μπαλοθιά στην κεφαλή!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο μαγικά καλοκαίρια της ζωής σου εκεί θα τα ζήσεις και στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές, αφού τα μέρη αυτά είναι απ’ τα πιο διάσημα στην Κρήτη, με τουρισμό, θέρετρα και διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι έρχονται ξανά και ξανά ή ερωτεύονται και μένουν για πάντα!

Στο Ηράκλειο μπορείς να περάσεις τις πιο όμορφες ημέρες και βραδιές της ζωής σου με τους φίλους σου. Κάπου, σε κάποιο στενό ίσως ερωτευτείς ή ίσως ακούσεις κάποια μαντινάδα και μαγευτείς. Γιατί το Ηράκλειο εκτός από μοντέρνο είναι και παραδοσιακό. Κι αν η μαντινάδα σου μιλήσει απευθείας στην καρδιά, πάει! Καταστράφηκες και κουζουλάθηκες. Περαστικά σου. Ηρακλειάκι είναι αυτό, δεν του ξεφεύγεις.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
Πηγή

Ταξιδι για να σε βρω - Λεωνιδας Μπαλαφας

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ