Καθαρά Δευτέρα στον Μέρωνα Αμαρίου: Παραδοσιακά δρώμενα με φόντο τον Ψηλορείτη

Καθαρά Δευτέρα στον Μέρωνα Αμαρίου: Παραδοσιακά δρώμενα με φόντο τον Ψηλορείτη

Αν βρεθείς στον Μέρωνα την Καθαρά Δευτέρα, να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα: από το να μάθεις επιτόπου να πλέκεις –χορεύοντας- το γαϊτανάκι, να αποκτήσεις ένα αφύσικο «μαύρισμα» στο πρόσωπο (και δεν εννοούμε από τον ήλιο), μέχρι ακόμα να βρεθείς να χορεύεις ένα εντελώς άσεμνο τραγούδι ενώ ο λυράρης σε διατάζει να χαϊδευτείς με τον διπλανό σου σε απίθανα σημεία του σώματος. Κι αν δεν το κάνεις, θα εισπράξεις μαστίγωμα!

Ο πολιτιστικός σύλλογος και οι νέοι του Μέρωνα αναβιώνουν παλιά έθιμα όπως η Καμήλα, ο Τσαγκάρης, η Αρκούδα, το προξενιό, ο Χότζας και οι Λεράδες.
Σαν μικρά αυτοσχεδιαστικά θεατρικά παιχνίδια, με μπόλικους συμβολισμούς και ενίοτε εμφανέστατες παγανιστικές καταβολές, όλα αυτά τα δρώμενα εξελίσσονται στην πλατεία του χωριού στα διαλείμματα του κρητικού μουσικού προγράμματος.
Το (δωρεάν) μενού έχει φασολάδα, ελιές, ταραμοσαλάτα και άλλα νηστίσιμα, το κρασί ρέει επίσης άφθονο και δωρεάν, ένα καπνισμένο τσικάλι καραδοκεί για να σε μουζώσει – και να είσαι περήφανος γι’ αυτό το μαύρο χρώμα που θα εισπράξει το πρόσωπο σου γιατί είναι παλιό, πολύ παλιό έθιμο, πιθανότατα από τα χρόνια που κατοικούσε ο Διόνυσος στο νησί της Κρήτης.

Θα δεις τους Λεράδες με τα κουδούνια τους (που θα σου θυμίσουν τους αρκουδιάρηδες της Γέργερης), θα δεις τον Τσαγκάρη να «μη» μπαλώνει ένα στιβάνι, την αφύσικη Καμήλα να κάνει το πέρασμα της από το γλέντι, την Αρκούδα με τον αρκουδιάρη να εισβάλουν με άγριες διαθέσεις και τον Χότζα ντυμένο με τα ρούχα των τούρκων κατακτητών να χλευάζει και να διατάζει.
Όλα αυτά διαδραματίζονται με την καλύτερη δυνατή θέα: τον χιονοσκέπαστο Ψηλορείτη στο βάθος και από κάτω την καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου.

  Σαν σήμερα 20 Αυγούστου έγινε η απαγωγή της Τασούλας. Μια ιστορία αγάπης στην μεταπολεμική Κρήτη που παραλίγο να οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη

Όπως σε όλα τα έθιμα της παραδοσιακής κρητικής καθαροδευτέρας, αυτή τη μέρα τα πάντα επιτρέπονται, τίποτα δεν είναι ιερό και όσιο, τίποτα δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση, ούτε ο κατά τα άλλα παραδοσιακός παππούλης που μόλις πέρασε δίπλα σου με ξανθιά περούκα ούτε ο γάιδαρος που στολίστηκε με… σουτιέν.

Πηγές: cretazine.com, meronas.gr

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά