Σε ποια φαγητά “απογειώνει” τη γεύση η στάκα;

Σε ποια φαγητά “απογειώνει” τη γεύση η στάκα;

Φτιάχνετε γεμιστά και τα ψήνετε στον φούρνο; Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο μπορείτε να κάνετε τούτο: Ρίχνετε πάνω από κάθε πιπεριά, ντομάτα, κολοκυθάκι και μια κουταλιά στάκα. Τα γεμιστά σας θ’ αποκτήσουν μια πρόσθετη άλλη νοστιμιά…

Και τι δεν κάνει η κρητική παραδοσιακή στάκα, η θαυματουργή; Τηγανίζετε πατάτες κι είναι προς το τέλος. Ρίχνετε δύο – τρεις κουταλιές στάκα πάνω στις πατάτες. Ε, λοιπόν, η πρόσθετη νοστιμιά είναι το κάτι άλλο!

Σε ποιές άλλες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στάκα, για να νοστιμήσουμε το φαγητό; Όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο. Αντί για φρέσκο βούτυρο, στάκα για περισσότερη νοστιμιά.

Θέλετε να φτιάξετε αυγά – μάτια; Ρίχνετε μια κουταλιά στάκα στο τηγάνι, αντί για λάδι ή αν θέλετε μαζί με λίγο λάδι, και μετά σπάτε τ’ αυγά. Τα αυγά – μάτια αποκτούν μια άλλη ιδιαίτερη νοστιμιά.

  Φωτογράφος του National Geographic εκθειάζει τα φαγητά της Κρήτης και τον τρόπο ζωής των Κρητικών

Αλλά και όταν ψήνετε διάφορα κρέατα είτε στην κατσαρόλα, είτε στο φούρνο. Κάποιες κουταλιές στάκα προς το τέλος και πάλι, και αυτό, που ετοιμάζετε θ΄αποκτήσει μια άλλη νοστιμιά, που μόνο η στάκα μπορεί να προσδώσει.

Στάκα χρησιμοποιούμε και στα μακαρόνια, στο ρύζι, στο μπριάμ, στις πίτες μαζί με άλλα τυριά, στο Χανιώτικο μπουρέκι, αλλά και πάνω στο σκέτο ψωμί. Είπαμε, όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο…

 

Αυγά με στάκα

Αυγά με στάκαΣε ένα τηγάνι βάζουμε 250gr στάκα και σε χαμηλή φωτιά την αφήνουμε να λειώσει σιγά σιγά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι και την ανακατεύουμε καλά και γρήγορα έτσι ώστε να δυαλυθεί και να γίνει μία πυκτή κρέμα.

Τέλος ρίχνουμε 3-4 αυγά και αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν.

Πηγή

 

Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα - Το θαύμα της Κρητικής διατροφήςΔιαβάστε ακόμα περισσότερες Κρητικές συνταγές και για την ιστορία της Κρητικής διατροφής στο βιβλίο “Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα – Το θαύμα της Κρητικής διατροφής” της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη.
“Το θαύμα της κρητικής διατροφής. Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου. Με 520 συνταγές. Η μελέτη των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων αποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες των Κρητών του 20ου αιώνα ελαχίστως διαφέρουν από τις συνήθεις των ανθρώπων που έζησαν στο νησί σε παλαιότερες εποχές, ακόμη και κατά την αρχαιότητα.”

 

  Το Κρητικό φαγητό που μπορείς να τρως μέχρι λιποθυμίας!

Μπορείτε να το αγοράσετε online στην προνομιακή τιμή των 17,53€

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά