Αστερίξ στα Κρητικά – “Βαρονούσηδες πού `ναι ετουτοινέ οι Ρωμαίοι”

Αστερίξ στα Κρητικά – “Βαρονούσηδες πού `ναι ετουτοινέ οι Ρωμαίοι”

Τον Αστερίξ τον ξέρουν όλοι. Τον …. Αστερικάκη όμως;

Είναι ο Αστερίξ που πήρε Κρητική εντοπιότητα και υιοθέτησε το γλωσσικό μας ιδίωμα. Αβίαστο γέλιο, απερίγραπτες καταστάσεις κι “απού δεν σκαμπάζει από κρητικά” θα χρειαστεί … λεξικό.
Εκείνη η περιβόητη φράση “Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι” για παράδειγμα, μεταμορφώνεται στην κρητική διάλεκτο σε Βαρονούσηδες απού `ναι ετούτοινέ οι Ρωμαίοι”.
Η κρητική ντοπιολαλιά στο πόνημα που κυκλοφόρησε προ ετών ήταν έργο του ακάματου φιλολόγου Μιχάλη Πατεράκη που το “παίδεψε” ομολογουμένως πολύ να αποδώσει ένα σωρό λέξεις και νοήματα στην ατόφια Κρητική διάλεκτο. Οι συνήθεις ήρωες του κόμικ παίρνουν κρητική ταυτότητα και γίνονται .. Αστερικάκης και Οβελικάκης.

Ένα μικρό δείγμα γραφής:

Ο Xνουδοτόμπουρνους, που `χει στην εξά του την Kορσική, μ` αφιδαρεύτηκε μια μπίζιλη δουλειά και πρέπει να μου δώσεις ραπόρτο γιάντα φεύγετε ετσά βιαστικά.

Eκατόνταρχε Aνδαλουσιανόσουπε, αδέ σας-ε-πειράζει, να πηαίνομε εμείς ένα ζάλο μπροστά και δα μας-ε-μπαχιαρντίσετε θέλει στη στράτα… εντάξει;

Kόπιασε στη σκηνή μου… Οι αποδέλοιποι, να μη μεταξεσύρει κιανείς και δε δ` αργήσω.

Σα σήμερα παλιά εγίνηκε η μάχη της Zαργκόβιας. Οι κάτοικοι, του σεφήδικου γαλατικού χωριού, το `χουν αντέτι να τη γιορτάζουν με γιούργιες στσι ρωμαϊκές ντάμπγες που `ναι γύρου-ολόγυρου.

Kαι δεν κάνεις πράμα να τσι αλικοντίσεις;

 

  Ναυαγός σε παραλία των Χανίων! – Το νέο βίντεο με το… απίστευτο τέλος!

Διάλεκτοι που χάνονται, κόμικς που σπανίζουν πια. Τυχερός όποιος τα `χει στο … σεντούκι του!!

 

Ο Αστερικάκης στην ΚορσικήΟ Αστερικάκης στην Κορσική
Η κρητική διάλεκτος χαρακτηρηστική ενός νησιού που οι κάτοικοι της έμαθαν να είναι περήφανοι, λεοντόκαρδοι και αισιόδοξοι αποτυπώνεται γλαφυρά μέσα από τους διαλόγους των επίσης επαναστατών Κορσικανών που δε σηκώνουν μύγα στο τυρί… εε, συγνώμη στο σπαθί τους.

 

Μπορείτε να το αγοράσετε online στην προνομιακή τιμή των 4,31€

Ο Αστερικάκης στσι Ολυμπιακές ΣυνορισέςΟ Αστερικάκης στσι Ολυμπιακές Συνορισές
Είμαστε στο 50 π.Χ. Ολάκερη τη Γαλατία οι Ρωμαίοι τη-ν-έχουνε ποταγμένη… Ολάκερη είπα; Ψόματα! Ενα χωργιό κακοπόταχτων Γαλατών δεν το ΄βαλε και δεν το βάνει κάτω.

 

Μπορείτε να το αγοράσετε online στην προνομιακή τιμή των 5,30€

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά