Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στα στενά ενός χωριού της Κρήτης

Ένα ταξίδι στην παράδοση περιμένει όποιον επισκεφτεί το μικρό χωριό Αβδού στην Κρήτη.
Ο πολιτιστικός Σύλλογος με τη βοήθεια των κατοίκων κρέμασαν ταμπέλες με παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα χάθηκαν και πλέον αποτελούν ιστορία. Η τεχνολογία προχώρησε και πιο σύγχρονα μέσα κάλυψαν τις ανάγκες των πολιτών. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να μάθουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Ο τενεκετζής έφτιαχνε και επιδιόρθωνε σκεύη που χρειαζόταν κάθε νοικοκυριό και ήταν από τα πιο επικερδή επαγγέλματα. Κουβάδες για να βγάζουν νερό από το πηγάδι, μεταλλικά δοχεία για το γάλα, σόμπες, μπουριά, ποτιστήρια, νιπτήρες, λεκάνες, καζάνια για το βράσιμο των ρούχων, χωνιά και κανάτες ήταν μερικά από τα πράγματα που έφτιαχνε με ανοξείδωτη λαμαρίνα.

Ο χαρκιάς, ήταν ο σιδηρουργός του χωριού. Η μύτη και τα χέρια του ήταν σχεδόν πάντα μουτζουρωμένα, καθώς όλη μέρα έφτιαχνε σκαλίδες, σκαπέθια, σκερπάνια, αλέτρια, κάγκελα και σκάλες.

Σε κάθε χωριό υπήρχε και ο περίφημος κυρατζής, ο αγωγιάτης. Ο κυρατζής μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος του σημερινού ταξιτζή. Μετέφερε επί πληρωμής εμπορεύματα, τρόφιμα, κρασιά, κατοίκους, ακόμη και το γιατρό του χωριού για να εξετάσει τους ασθενείς του.

Ένα άλλο παραδοσιακό επάγγελμα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στα στενά του χωριού είναι ο σαγματοποιός. Ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύαζε σαμάρια και οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα χρειαζόταν για το άλογο, το μεταφορικό μέσο της εποχής.
Υπήρχε επίσης, ο βαρελοποιός που κατασκεύαζε ή επισκεύαζε βαρέλια για την οινοποίηση και την αποθήκευση του κρασιού.

Ένα μονοπώλιο σιγαρέτων, που πουλούσε μόνο τσιγάρα, ένα παντοπωλείο, ένα «καφενείον», ένα υποδηματοποιείο και ένα αρτοποιείο ολοκληρώνουν το ταξίδι στο παρελθόν και την παράδοση.

Το χωριό Αβδού βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στη μέση του καταπράσινου κάμπου της Λαγκάδας. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 357. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται γιατί πολλοί επιστρέφουν στο χωριό για να περάσουν τις διακοπές τους.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου που μας ταξιδεύει στα στενά του χωριού Αβδού και στα επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν:

Video Screenshots από το youtube-screenshot.com

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά