Το καφενείο “Σαρανταυγά” στο Ηράκλειο

Το καφενείο “Σαρανταυγά” στο Ηράκλειο

Στην καρδιά της Αγοράς του Ηρακλείου, βρίσκεται από το 1924 το καφενείο-καπηλειό Σαρανταυγά, που είναι ένας σταθμός της κοινωνικής ζωής της πόλης. Μια σούδα 15 τετραγωνικών μέτρων, με τέσσερα όλα κι όλα τραπεζάκια, κι άλλα τόσα στο πεζοδρόμιο, και στους τοίχους της όλη η ιστορία του Ηρακλείου.

Κείμενα του Ηρακλειώτη Μανώλη Ρασούλη, αφίσες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ο Βέγγος, ο Γκιωνάκης, ο Χατζηχρήστος, η Βουγιουκλάκη, ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Καζαντζίδη και ανθρώπων της πόλης που γλεντάνε. Ένας κόσμος μαγικός που όλοι αγαπήσαμε. Μια τηλεόραση πάνω από την κουζίνα σκεπασμένη με ένα κασκόλ του ΟΦΗ, που όμως όταν έχει ματς αποτραβιέται, για να απολαύσουν οι αντροπαρέες το ποδόσφαιρο. Εξαίρετοι μεζέδες, μα πάνω από όλα αυτή η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, όπου όλα τα τραπεζάκια γίνονται μια παρέα. Η ζωή του Έλληνα.

“Το καφενείο αυτό το άνοιξε ο παππούς μου Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μόλις γύρισε από την Σμύρνη, όπου υπηρετούσε σαν χωροφύλακας, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Στη συνέχεια το παρέλαβε ο πατέρας μου, και κατόπιν η αφεντιά μου το 1996. Τώρα το όνομα Σαρανταυγά, είναι μια πολύ παλιά ιστορία που αφορά τον παππού μου. Όταν ήταν μικρός πήγαινε μαζί με τον προπάππο μου που ήταν παπάς σε σπίτια για αγιασμούς. Του παππού μου του αρέσαν τα αυγά κι όταν σ’ ένα σπίτι μια γειτόνισσα θέλησε να τον φιλέψει με δυο αυγουλάκια, πετάχτηκε ο προπάππος Πάπα-Γιάννης και της λέει: « Άστονε μωρή 40 έχει φαγωμένα σήμερα…». Αυτό ήταν, και του έμεινε το παρατσούκλι. Στην περιοχή -τα Γρουσουζάδικα- υπήρχαν περίπου τριάντα τέτοιου είδους στέκια με χρώμα από τις παλιές εποχές. Τώρα έχει μείνει μόνο το δικό μας και ξεχωρίζει από τα νέα μαγαζιά που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια. Οι θαμώνες μας, μεροκαματιάρηδες, επαγγελματίες της Αγοράς, γιατροί, δικηγόροι, άντρες – γυναίκες καταφθάνοντας εδώ ξεχνούν τις σκοτούρες τους, γίνονται ένα, πίνουν καλαμπουρίζουν, πειράζονται και τραγουδούν”.

Μια ορχήστρα που καθημερινά αλλάζει μέλη, αλλά που τα διευθύνουν, μεσημέρι βράδυ, με μαεστρία ο Γιώργος Σταθάκης, τρίτη γενιά Σαρανταυγάς, και εδώ και λίγο καιρό κι ο Σταύρος Σταθάκης, τέταρτη γενιά.

  Πήγε στο γάμο του με το ΚΤΕΛ!

Διεύθυνση: Οδός 1866, Ηράκλειο Κρήτης

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά