Η θλιβερή ιστορία πίσω από τα «Γενέθλια» που έγραψε ο Στέλιος Μπικάκης και τραγούδησε ο Νότης Σφακιανάκης

Η θλιβερή ιστορία πίσω από τα «Γενέθλια» που έγραψε ο Στέλιος Μπικάκης και τραγούδησε ο Νότης Σφακιανάκης

Τα «Γενέθλια» είναι ένα τραγούδι που προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε, αλλά έγινε ευρέως γνωστό στο μουσικό κοινό της Ελλάδας μέσα από την ερμηνεία του Νότη Σφακιανάκη.

Το πολύ γνωστό τραγούδι που δημιούργησε ο Κρητικός τραγουδοποιός Στέλιος Μπικάκης και πρωτοτραγούδησε σε δικό του δίσκο, πίσω από την επιτυχία του κρύβει μια πολύ θλιβερή ιστορία που ωστόσο ήταν και η πηγή των βαρυσήμαντων στίχων του…

Ο Στέλιος Μπικάκης σε εκτενή συνέντευξη του στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», είχε ο ίδιος αποκαλύψει την ιστορία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Μια αποκάλυψη για τα «Γενέθλια» που συγκίνησε εκείνη την περίοδο και πραγματικά προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην μουσική επιτυχία που όλοι σιγοτραγουδήσαμε είτε το ακούγαμε από τον Μπικάκη, είτε από τον Νότη Σφακιανάκη.

Διαβάστε παρακάτω την αφήγηση του γνωστού Κρητικού τραγουδοποιού:

  Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927 - Δείτε online τη βιογραφική ταινία για τον μεγάλο πολιτικό της Κρήτης

«Την περίοδο που κυκλοφορούσε ο δίσκος μου Νυχτέρια, και πήγαινε πάρα πολύ καλά, αρρωσταίνει το παιδί που είχαμε αποκτήσει, ένα αγοράκι, από μια σπάνια αρρώστια. Ένα παιδί στο εκατομμύριο μπορεί να χτυπηθεί απ’ αυτήν την αρρώστια. Το χάσαμε. Ενάμιση χρόνο περάσαμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με την γυναίκα μου την Αμαλία.

Σ’ αυτήν την δύσκολη φάση της ζωής μου, αποτυπώνω στο χαρτί εκείνα που είχα μέσα μου. Γράφω σε στίχους τα συναισθήματα μου. Δεν τους ολοκληρώνω σε τραγούδι.

Μετά από κάποιο διάστημα, τυχαίνει να πεθάνει κι ο πατέρας μου, τότε συμπληρώνω και ολοκληρώνω σε τραγούδι τους στίχους.

Το 2000 το έβαλα στον δίσκο. Έτσι γεννήθηκαν τα “Γενέθλια” που αγαπήθηκαν τόσο πολύ κι ας μιλούν για θάνατο. Είναι στίχοι βγαλμένοι απ’ την ψυχή μου κι ας βρέθηκαν και τότε κάποιοι να με κατηγορήσουν στεκόμενοι σε μια λέξη μόνο, στην λέξη πουτ@@@. Τα Γενέθλια αρέσουν σε όλους. Στα νέα παιδιά, σε μεγαλύτερους, σε γιαγιάδες που αυτό με συγκινεί περισσότερο».

Πηγή

  Θανάσης Σκορδαλός: Ο Δάσκαλος της Κρητικής Μουσικής

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα