Ετοιμάζεται το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Ετοιμάζεται το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Παίρνει έγκριση και ετοιμάζεται να λειτουργήσει το πρώτο πάρκο στον Αποκόρωνα. Έφτασε επιτέλους η ώρα να αναδυθούν τα… καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη, τα οποία συζητάμε εδώ και χρόνια, αλλά δεν τα… βλέπουμε;

Αυτό διαμηνύει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος έστειλε χθες αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού στο νησί μας, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και μια πολύ θετική, χειροπιαστή είδηση.

Ο βουλευτής γνωστοποίησε συγκεκριμένα πως, σε συνέχεια του ομόφωνου «ναι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, είναι θέμα ημερών να βγει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πλέον ώριμο εγχείρημα. Εν προκειμένω για το προωθούμενο καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα Χανίων, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο καταδυτικό που θα λειτουργήσει στην Κρήτη, για να μην πούμε δηλαδή και γενικώς στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Ηγουμενίδη, η μελέτη και οι χειρισμοί που έχουν γίνει για το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα αποτελούν “μπούσουλα” για την οριστική αδειοδότηση και λειτουργία και των υπόλοιπων καταδυτικών.

Με στόχο την ασφαλή ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έχει ήδη προβεί το τελευταίο διάστημα σε προχωρημένες συζητήσεις και επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με το ζήτημα της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

  Στην κορυφή των αυστριακών προτιμήσεων η Κρήτη!

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το εμπλεκόμενο υπουργείο Τουρισμού, τονίζεται ιδιαίτερα η ένταξη του καταδυτικού τουρισμού στην Εθνική Τουριστική Στρατηγική, με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συναρμόδια υπουργεία, Περιφερειακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση) για την προώθηση και υλοποίηση όλων των σχετικών ενεργειών που εναρμονίζονται με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

«Έχει σημασία», επισημαίνει ο βουλευτής, «ότι από το υπουργείο Πολιτισμού γίνεται, επίσης, σαφές ότι η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων αντιμετωπίζει θετικά την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, προωθώντας τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, και έχοντας απαντήσει θετικά μετά από την εκτέλεση του απαιτούμενου υποβρύχιου αρχαιολογικού ελέγχου στα αιτήματα που κατατέθηκαν από Δήμους και φορείς της Κρήτης που θέλουν να αναπτύξουν καταδυτικά πάρκα».

Σε επίπεδο Κρήτης, ειδικότερα, ο κ. Ηγουμενίδης γνωστοποίησε ένα χαρμόσυνο μαντάτο. Μετά τις επαφές και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το αμέσως επόμενο διάστημα υπογράφεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταδυτικού στον Αποκόρωνα.

Επισημαίνεται ότι η κατάρτιση της παραπάνω μελέτης αποτελεί για όλη την επικράτεια βάση προώθησης του καταδυτικού τουρισμού, διασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.

Σε σχετική του δήλωση, ο βουλευτής του ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι «η επικείμενη έγκριση ΜΠΕ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης “ξεκλειδώνει” το ζήτημα των καταδυτικών πάρκων και του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής, με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας και τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στη βάση της αξιοποίησης των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας».

  11 λόγοι που η Κρήτη είναι καλύτερη το χειμώνα

Ειδικά για τον καταδυτικό τουρισμό, ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού λειτουργεί ως πόλος έλξης ποιοτικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας, τόνωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης και ενίσχυσης της τουριστικής υποδομής με ήπιες κατασκευές που δεν επιβαρύνουν την παράκτια ζώνη».

Επισημαίνεται ότι για τη ρύθμιση του εναλλακτικού τομέα τουρισμού συναρμόδια υπουργεία είναι τα Τουρισμού, Πολιτισμού, Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ομόφωνο «ναι» της Περιφέρειας

Θυμίζουμε ότι για το καταδυτικό πάρκο που σχεδιάζεται στη θέση “Όρμος Μπρος Γιαλός” στον Αποκόρωνα έχει πει «ναι», και μάλιστα ομόφωνα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη σχετική συνεδρίασή της στην εκπνοή του 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κλήθηκε να αποφανθεί, θετικά ή αρνητικά, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή “Όρμος Μπρος Γιαλός” Δ.Ε. Βάμου δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3720/14-11-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

  Νέα προσφορά της Aegean: Πετάξτε από Χανιά και Ηράκλειο με 19€

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, και μάλιστα ομόφωνα, επί των περιβαλλοντικών όρων του καταδυτικού πάρκου… Το ομόφωνο «ναι», όπως είχε εξηγήσει τότε στη “Ν.Κ.” ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής, οφείλεται «στην πολύ καλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων και στις προδιαγραφές της επένδυσης. Το καταδυτικό θα έχει μόνο θετικά οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ίσα-ίσα θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Θα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές για τους δύτες, που θα περνούν μέσα από δύο παροπλισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 38 τεχνητούς υφάλους, που πρόκειται να ποντιστούν στην περιοχή».

«Είναι μια θεματική επένδυση, από αυτές που αναζητάμε ως Περιφέρεια Κρήτης. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα θεματικό τουρισμό, τον καταδυτικό, που παγκοσμίως “τραβά” εκατομμύρια ανθρώπους. Είμαστε πολύ θετικοί με το καταδυτικό στα Χανιά και θεωρούμε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα 4-5 καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά κ. Καλογερής…

Καταδυτικά πάρκα σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και σε άλλα σημεία της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων στη Σταλίδα, στο Μονοναύτη του δήμου Μαλεβιζίου και στον κόλπο του Μεραμπέλου.

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά