«Έτσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

Ο Νίκος Λουγιάκης, ο «ακρίτας της Γαύδου», που από παιδί περιφέρεται στις εξοχές του νησιού, με τα κατσίκια και τα πρόβατά του, μιλάει για το πως έχει μάθει, εντελώς εμπειρικά, όλα αυτά τα χρόνια, να φτιάχνει το τσιγαριαστό, ένα φαγητό από τα πιο παραδοσιακά και στη Γαύδο. Ένα φαγητό, που τo’χει φτιάξει εκατοντάδες φορές.

Όπως λέει και ο ίδιος: «Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».

«Έτσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

«Ετσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

«Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 1 hour
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 1 hour
ΕΙΔΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ Κρεατικά
ΜΕΡΙΔΕΣ 8 άτομα

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

  • 2 κιλά κρέας από μικρό κατσίκι ή αρνί ή και κουνέλι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα κρασί (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ
 

  • «Βάζω το κρέας στην κατσαρόλα, κόβω το κρεμμύδι, ρίχνω το ελαιόλαδο, το πιπέρι, το αλάτι κι από την αρχή – αρχή μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά. Το τσιγαριαστό θέλει υπομονή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά του. Γιατί έτσι, ψήνοντας σιγανά, θα βγάλει με την άνεσή του τα υγρά του και με το κρεμμύδι το φαγητό μας θα «γλυκάνει».
  • Αν δούμε στην πορεία, ότι το κρέας «πιάνει», δηλαδή αρχίζει να κολλάει, να ζορίζεται, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την μισή κούπα κρασί. Όπως και το κρεμμύδι, έτσι και το κρασί βοηθά στο να ισορροπήσει στη γεύση , να «γλυκάνει» το φαγητό μας.
  • Έχοντας την κατσαρόλα στην χαμηλή φωτιά, θα χρειασθεί, εφόσον το κρέας προέρχεται από κατσίκι ή αρνί όχι πάνω από 10 κιλά, περίπου μία ώρα, το πολύ μια ώρα και ένα τέταρτο. Κι είναι έτοιμο. Η γεύση του; Κάτι σαν γλύκισμα της κατσαρόλας, χωρίς να’χουμε ρίξει ίχνος ζάχαρης…»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ