«Έτσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

«Έτσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

«Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».

«Ετσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»
Print Recipe
Ο Νίκος Λουγιάκης, ο «ακρίτας της Γαύδου», που από παιδί περιφέρεται στις εξοχές του νησιού, με τα κατσίκια και τα πρόβατά του, μιλάει για το πως έχει μάθει, εντελώς εμπειρικά, όλα αυτά τα χρόνια, να φτιάχνει το τσιγαριαστό, ένα φαγητό από τα πιο παραδοσιακά και στη Γαύδο. Ένα φαγητό, που τo'χει φτιάξει εκατοντάδες φορές.
Όπως λέει και ο ίδιος: «Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».
Μερίδες
8 άτομα
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Μερίδες
8 άτομα
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
«Ετσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»
Print Recipe
Ο Νίκος Λουγιάκης, ο «ακρίτας της Γαύδου», που από παιδί περιφέρεται στις εξοχές του νησιού, με τα κατσίκια και τα πρόβατά του, μιλάει για το πως έχει μάθει, εντελώς εμπειρικά, όλα αυτά τα χρόνια, να φτιάχνει το τσιγαριαστό, ένα φαγητό από τα πιο παραδοσιακά και στη Γαύδο. Ένα φαγητό, που τo'χει φτιάξει εκατοντάδες φορές.
Όπως λέει και ο ίδιος: «Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».
Μερίδες
8 άτομα
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Μερίδες
8 άτομα
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Συστατικά
Μερίδες: άτομα
Οδηγίες
  1. «Βάζω το κρέας στην κατσαρόλα, κόβω το κρεμμύδι, ρίχνω το ελαιόλαδο, το πιπέρι, το αλάτι κι από την αρχή – αρχή μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά. Το τσιγαριαστό θέλει υπομονή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά του. Γιατί έτσι, ψήνοντας σιγανά, θα βγάλει με την άνεσή του τα υγρά του και με το κρεμμύδι το φαγητό μας θα «γλυκάνει».
  2. Αν δούμε στην πορεία, ότι το κρέας «πιάνει», δηλαδή αρχίζει να κολλάει, να ζορίζεται, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την μισή κούπα κρασί. Όπως και το κρεμμύδι, έτσι και το κρασί βοηθά στο να ισορροπήσει στη γεύση , να «γλυκάνει» το φαγητό μας.
  3. Έχοντας την κατσαρόλα στην χαμηλή φωτιά, θα χρειασθεί, εφόσον το κρέας προέρχεται από κατσίκι ή αρνί όχι πάνω από 10 κιλά, περίπου μία ώρα, το πολύ μια ώρα και ένα τέταρτο. Κι είναι έτοιμο. Η γεύση του; Κάτι σαν γλύκισμα της κατσαρόλας, χωρίς να'χουμε ρίξει ίχνος ζάχαρης…»
Συνταγή σημειώσεις

Πηγή

Με την υποστήριξη του %sWP Ultimate Recipe
  Κρητική συνταγή: Αποκριάτικος Μεσσαρήτικος τζουλαμάς

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

σχόλια