Ο Νίκος Λουγιάκης, ο «ακρίτας της Γαύδου», που από παιδί περιφέρεται στις εξοχές του νησιού, με τα κατσίκια και τα πρόβατά του, μιλάει για το πως έχει μάθει, εντελώς εμπειρικά, όλα αυτά τα χρόνια, να φτιάχνει το τσιγαριαστό, ένα φαγητό από τα πιο παραδοσιακά και στη Γαύδο. Ένα φαγητό, που τo’χει φτιάξει εκατοντάδες φορές.
Όπως λέει και ο ίδιος: «Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».
«Ετσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»
«Τα γεμιστά μ’ αρέσουνε, αλλά ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω. Αυτά τα φτιάχνει η γυναίκα μου. Εγώ έχω μάθει, εδώ και χρόνια, από τότε, που ήμουνα μόνος μου, να μαγειρεύω μόνο κρέατα».
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ
- «Βάζω το κρέας στην κατσαρόλα, κόβω το κρεμμύδι, ρίχνω το ελαιόλαδο, το πιπέρι, το αλάτι κι από την αρχή – αρχή μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά. Το τσιγαριαστό θέλει υπομονή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά του. Γιατί έτσι, ψήνοντας σιγανά, θα βγάλει με την άνεσή του τα υγρά του και με το κρεμμύδι το φαγητό μας θα «γλυκάνει».
- Έχοντας την κατσαρόλα στην χαμηλή φωτιά, θα χρειασθεί, εφόσον το κρέας προέρχεται από κατσίκι ή αρνί όχι πάνω από 10 κιλά, περίπου μία ώρα, το πολύ μια ώρα και ένα τέταρτο. Κι είναι έτοιμο. Η γεύση του; Κάτι σαν γλύκισμα της κατσαρόλας, χωρίς να’χουμε ρίξει ίχνος ζάχαρης…»