Χρώματα Κρητικής Μουσικής – Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τη μουσική της Κρήτης

Η σειρά «Ελληνική μουσική παράδοση» από το αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει μουσική και χορούς της Ελλάδας.
Στο επεισόδιο «Χρώματα κρητικής μουσικής», αφού αναφερθούν στο μύθο μύησης ενός νέου λυράρη, επικεντρώνουν την παρουσίαση στη δεξιοτεχνία και στη μοναδική παρουσία της Κρητικής μουσικής.

Πρωταγωνιστές οι λυράρηδες της Κρήτης και το ιδιαίτερο μουσικό χρώμα που είναι το αντικείμενο έμπνευσης από τον άγριο μα και τόσο όμορφο τόπο της μεγαλονήσου. Ο Γιώργος Τζιμάκης (Τζαγκαράκης) παρουσιάζει τα ταμπαχανιώτικα και ο Νίκος Κολλιακούδης (Κολλιακουδάκης) παρουσιάζει αποκορωνιώτικα συρτά, κρητικές μουσικές και τα Παλαιά Ρούματα το Κισσαμίτικο χρώμα, σχολιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μιας δημιουργίας.

Στο ορεινό χωριό Παλαιά Ρούματα οι κάτοικοι ασχολούνται με την προετοιμασία παραδοσιακού κρητικού γλεντιού. Ψήσιμο ψωμιού σε παραδοσιακό φούρνο και ετοιμασίες κρητικών εδεσμάτων και στη συνέχεια Κρήτες που χορεύουν Πεντοζάλι με ταυτόχρονες αναφορές στο λιτό ύφος και τον τρόπο που χορεύεται η Κρητική μουσική. Το γλέντι τελειώνει, όταν κάτοικος του χωριού με μουσική από το πατροπαράδοτο θιαμπόλι κερδίζει το ενδιαφέρον των συνδαιτυμόνων του.

  Νίκος Καζαντζάκης. Γιατί η εκκλησία ήθελε να τον αφορίσει και ο Μητροπολίτης Καντιώτης απειλούσε ότι θα εμποδίσει την κηδεία του.

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα