Το “μερακλίδικο” ρομπότ που παίζει Κρητική λύρα (video)

Το πρώτο ρομπότ που παίζει κρητική λύρα κατασκεύασε ο Κρητικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών Μύρωνας Μπουρλάκης, MSc ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Σύμφωνα με τον ίδιο, το… Κρητικό ρομπότ μπορεί να παίζει τραγούδια, απλώς βάζοντας του, σε ένα αρχείο, το τέμπο, τις νότες και τις διάρκειες.

Το ρομπότ παρουσιάστηκε πρώτη φορά δημόσια στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας 2018 που πραγματοποιήθηκε στο “The Box Athens” στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου 2018.

Μερικές Τεχνικές Πληροφορίες

Η τεχνολογία του συστήματος βασίζεται σε κλειστό βρόγχο και χρησιμοποιεί DC μοτέρ με οπτική ανάδραση, πράγμα που επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες στις κινήσεις και ακρίβεια στην θεση ακόμη και αν εμποδιστεί η φυσική κίνηση των αξόνων. Δηλαδή αν για παράδειγμα εμποδίσουμε την κίνηση του ρομπότ με το χέρι μας και μετά το αφήσουμε ελεύθερο, αυτό θα ξέρει σε ποια θέση βρίσκεται και θα συνεχίσει να παίζει μουσική κανονικά.

  Ο αρχέγονος, διονυσιακός ήχος της ασκομαντούρας

Η ταχύτητα του δοξαριού ελέγχεται και ρυθμίζεται δυναμικά, κατά την διάρκεια της κάθε δοξαριάς, ώστε να βγαίνει στρωτός ο ήχος.

Ο “μηχανικός λυράρης”, προφανώς δεν έχει το μουσικό ταλέντο των “βιολογικών” λυράρηδων, ούτε λογικά πρόκειται να το αποκτήσει, όμως σίγουρα ένα μπράβο οι άνθρωποι που το κατασκεύασαν το αξίζουν, τόσο για την ιδέα όσο και για την εκτέλεση.

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα