Ο Κρητικός που το 1950, έκανε δώρο έναν αίγαγρο (Κρι-Κρι) στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (βίντεο)

Οι Έλληνες πολιτικοί μας κατά καιρούς ανεξάρτητα των πολιτικών τους θέσεων έχουν ευχαριστήσει τους Αμερικάνους. Από το “ανήκομεν εις την Δύση” του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μέχρι το επεισόδιο στα ΙΜΙΑ και το δημόσιο ευχαριστώ του Κωνσταντίνου Σημίτη , έως και το πρόσφατο του «Ευχαριστώ στους Αμερικανούς» από τον Γιάννη Δραγασάκη για την βοήθεια των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Το μοναδικό όμως ευχαριστώ που αποστέλλεται και με δώρο μια κατσίκα σε πρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών είναι του κρητικού Νίκου Πρωτοπαπαδάκη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στον πρόεδρο Τρούμαν, για το περίφημο Δόγμα Τρούμαν.

kri_kri

Ο ορειβάτης Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης κατάφερε και αιχμαλώτισε το αγρίμι στα Λευκά όρη. Τον κρητικό αίγαγρο, το σύμβολο της ελευθερίας για τους κρητικούς σε καμιά περίπτωση δεν το έλεγαν ΚΡΙ ΚΡΙ.

Η απαράδεχτη αυτή ονομασία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Cretan Creature (Cre-Cre). Το όνομα Κρικρί το απέκτησε μετά την… επίσκεψή του στην Αμερική το 1950.
To αγρίμι που πηδούσε 5 μέτρα δεν μπορούσε να φιλοξενηθεί στο Λευκό Οίκο και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον.

kri-kri life magazine

Την ιστορία μαζί με τις εικόνες από τον ζωολογικό κήπο δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό “Life” στις 11 Σεπτεμβρίου 1950, κάνοντας διάσημο το αγρίμι της Κρήτης. Το περιοδικό ανέφερε ότι ήταν το μοναδικό μέχρι τότε κρι κρι που κατάφερε να αιχμαλωτίσει άνθρωπος.

Πολυμέσα
Greek Farmer Sends Gift Of Rare Goat To Thank USA (1950)

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ