Οι «Ζαχαρωτές Μαντινάδες» στην Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο με τις «ζαχαρωτές μαντινάδες»

Οι προσκυνητές της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα βράδυ, παραμονή της πανηγύρεως του μοναστηριού, να δοκιμάσουν τις περιβόητες «ζαχαρωτές μαντινάδες» που ετοίμασαν και φέτος εθελόντριες με την καθοδήγηση της ακούραστης κ Θεανώς Μεταξά.

Η κυρία Θεανώ Μεταξά βρήκε την αυθεντική συνταγή των μαντινάδων το 1995 οπότε και έφτιαξε τα αυθεντικά γλυκίσματα των πανηγυριών.

Με δική της πρωτοβουλία αναβίωσε πριν χρόνια το ξεχασμένο έθιμο της ζαχαρωτής μαντινάδας στο Βυζαντινό μοναστήρι στις Ποταμιές και από τότε καθιερώθηκε.

Αυτό που κάνει ξεχωριστές τις μαντινάδες της Γκουβερνιώτισσας είναι το περιβόητο «δραγάντι» , το φυσικό προϊόν που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην ζαχαροπλαστική αλλά και στη φαρμακευτική.

Σήμερα είναι δυσεύρετο έως ανύπαρκτο στην ελληνική αγορά και έχει αντικατασταθεί στην ζαχαροπλαστική από τη ζελατίνα η οποία διατίθεται σε φύλλα ή σκόνη.

Το ιδιαίτερο αυτό φυσικό προϊόν εξασφαλίζει κάθε χρόνο η κ. Θεανώ Μεταξά και είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το γλύκισμα των πανηγυριών.

Ίσως να είναι το μοναδικό πανηγύρι στην Κρήτη που διατίθενται οι αυθεντικές «ζαχαρωτές μαντινάδες».

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο