Λουόμενος έσωσε γύπα που έπεσε στη θάλασσα της Κρήτης- Τον βάφτισαν Μαθιό

Στη διάσωση ενός αδύναμου και ταλαιπωρημένου γύπα που έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκωθεί από το νερό και να πετάξει προχώρησε ένας λουόμενος που βρέθηκε να κολυμπά σε παραλία της Σητείας.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή (28/7) σε απόκρημνη παραλία στην περιοχή του Γούδουρα Σητείας, με τον λουόμενο να εντοπίζει το ανήμπορο ζώο και να σπεύδει κολυμπώντας να το βοηθήσει.

Το περιστατικό έκανε γνωστό το Sitia on line, κοινοποιώντας την ανάρτηση μέλους της ομάδας “Εθελοντές προστασίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα Σητείας.”

Σύμφωνα με την ομάδα εθελοντών, ο ταλαιπωρημένος γύπας ήταν αδύνατον να ακινητοποιηθεί καθώς ήταν αδύναμος και φοβισμένος και για κακή τους τύχη, όταν έσπευσαν να τον βοηθήσουν, έπεσε στη θάλασσα.

Τότε εμφανίστηκε ο λουόμενος και κολύμπησε προς το σημείο και χωρίς δεύτερη σκέψη έσωσε το όρνιο, προτού αυτό πνιγεί.

Το άγριο ζώο ονομάστηκε “Μαθιός” και πλέον βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Λουόμενος έσωσε γύπα που έπεσε στη θάλασσα της Κρήτης- Τον βάφτισαν Μαθιό

Η ανάρτηση για την περιπέτεια του γύπα

«Προχθές το απόγευμα 28 Ιουλίου ειδοποιηθήκαμε από την Ειρήνη Παθιάκη (μέλος της ομάδας μας Εθελοντες προστασίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα Σητείας), για ένα Όρνιο Gyps fulvus που βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία στην περιοχή του Γούδουρα.

Επειδή νύχτωνε και για να μην βάλουμε σε κίνδυνο το πουλί πήγαμε χθες το πρωί.

Στην περιοχή, μας περίμεναν ο Νίκος Κρουσανιωτάκης με τη γυναίκα του Μαρία και ο Κωστής Παθιάκης. Τους είχε ειδοποιήσει η Νυφικουλα Σφενδυλακη (επίσης μέλος της Ομάδας μας).

Όλοι μαζί κάναμε 4 προσπάθειες ανεπιτυχείς χωρίς να καταφέρουμε να πιάσουμε το αδύναμο και ταλαιπωρημένο Όρνιο.

Αλλά αυτό που μας φόβιζε τελικά έγινε! Έπεσε στη θάλασσα! Αλλά έπεσε και σε ΑΝΘΡΩΠΟ!

Ο Μαθιός Πετρουλάκης που βρισκόταν στην παραλία, βλέποντας το πουλί να πνίγεται, χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε και κατάφερε να το βγάλει έξω σώο.

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη και αυθόρμητα τον χειροκροτήσαμε.

Όσοι παρακολουθούσαν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς είχε γίνει, μιας και δεν είναι και συνηθισμένο εκεί που είσαι ξαπλωμένος στην παραλία να πέφτει από τον ουρανό ένα Όρνιο με άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα.

Μετά αναλάβαμε εμείς. Τον ξεπλύναμε πολύ καλά με γλυκό νερό και να του δώσουμε ισοτονικό διάλυμα για να ενυδατωθεί.

Αφού τον ελέγξαμε για παράσιτα και τραύματα και ησυχάσαμε, βαφτίστηκε επί τόπου ΜΑΘΙΟΣ!

Τι γίνεται αυτή την περίοδο με τα Όρνια ή Καναβούς που λανθασμένα ονομάζονται Γυπαετοί ενώ είναι 2 διαφορετικά είδη Γύπα.

Αυτά τα πουλιά γεννήθηκαν Γενάρη ή Φλεβάρη. Είναι ανώριμα και δεν κατάφεραν έως τώρα να ενταχθούν σε κάποιο κοπάδι με αποτέλεσμα να ‘’πέφτουν’’ παντού. Σε θερμοκήπια, ταράτσες, αυλές, παραλίες.

Αν δεν τα πάρουμε κινδυνεύουν από τραυματισμούς, ασιτία , κλπ.

Έτσι λοιπόν ο Μαθιός θα φιλοξενηθεί σε ασφαλές σημείο για τους επόμενους 4-5 μήνες και στη συνέχεια θα αφεθεί στο φυσικό του περιβάλλον”.

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ