Η Ιστορία του νερού στο Χάνδακα (ντοκιμαντέρ)

Ακολουθήστε τη ροή του νερού στο Ηράκλειο ανά τους αιώνες. Το Ηράκλειο, ο Χάνδακας, το Μεγάλο Κάστρο και το νερό, από την εποχή του Βασιλιά Μίνωα, μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Δείτε το ντοκιμαντέρ Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του νερού στο Χάνδακα – H επίσκεψη του ραβδοσκόπου”. Μια ιστορία που ακολουθεί τη ροή του νερού ανά τους αιώνες, στην πόλη με τους πέντε συν έναν πολιτισμούς.

Κατά την περίοδο της Ενετικής Κατοχής, από το 1210 μέχρι και το 1669 το Ηράκλειο υπέφερε από έλλειψη νερού. Οι κάτοικοί της ήταν αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις ανάγκες τους μέσω πηγαδιών, οικιακών ή δημοσίων υδατοδεξαμενών και το νερό του Κατσαμπά, το οποίο μετέφεραν πλανόδιοι πωλητές.

Το 1552 ο Bembo κατασκεύασε την ομώνυμη κρήνη στη σημερινή πλατεία Κορνάρου, η οποία όμως παρείχε περιορισμένες ποσότητες νερού. Στον βόρειο τοίχο της Lotzia, το 1602, κατασκευάσθηκε από το Δούκα Σακρέντο κρήνη για την εξυπηρέτηση των ευγενών κατά τις εκδηλώσεις στη Λέσχη τους. Το πρόβλημα του νερού, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε το 1627, όταν ο Ύπατος Προβλεπτής Φραντζέσκο Μοροζίνη, οραματίσθηκε και, σχεδίασε το έργο «Υδραγωγείο Μοροζίνη». Επρόκειτο για ένα έργο που ολοκληρώθηκε με εκπληκτική ταχύτητα από τις αρχές Γενάρη του 1627 μέχρι τον Απρίλιο του 1628 και έφερε στο Ηράκλειο, στα Λιοντάρια συγκεκριμένα, νερό από τις πηγές του Γιούχτα.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Μανόλης Σφακιανάκης
Αφήγηση: Μανόλης Σφακιανάκης
Ηχοληψία, μιξάζ: Λεωνίδας Χαρτοφύλακας
Χειριστής drone, μοντάζ, διεύθυνση, φωτογραφίας: Αλέξανδρος Χατζηπαναγιώτης

Ντοκιμαντέρ "H Ιστορία του νερού στο Χάνδακα" / Documentary "The history of water in Chandax"

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο