ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Γιώργος Γεραιδουδάκης ή Μαρουβάς – Ένας τροβαδούρος της Κρήτης

Συνέντευξη του καταξιωμένου λαουτιέρη της εποχής Γιώργου Γεραιουδάκη, γνωστός και ως “Μαρουβάς” στον Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη. Στο βίντεο μιλάει για τη ζωή του,τους βιολάτορες που συνεργάστηκε (Μιχάλης και Χαράλαμπος Παπουτσάκης, ο Σταύρος Καντηλιέρης, ο Φοβογιώργης, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, ο Στρατής Γαλαθιανός, ο Φώτης Κατράκης κ.α.),τον αδικοχαμένο αδερφό του,επίσης λαουτιέρη τον Αντώνη Μαρουβά που σκοτώθηκε μόλις στα 26, ενώ πιάνει και το λαούτο και παίζει.

Η συνέντευξη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΙΟΥΔΑΚΗΣ (ΜΑΡΟΥΒΑΣ) - ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΚΗΣ)

Μικρή Βιογραφία

Εξαίσιος τεχνίτης του λαγούτου που άκμασε από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα περίπου. Γεννήθηκε στο Γαβαλομούρι Κισάμου και ήταν αδελφός του αδικοχαμένου λαγουτιέρη, Αντώνη Γεραιουδάκη ή Μαρουβά. Το παρανόμι “Μαρουβάς” το είχε και ο Γιώργης. Λένε ότι δεν έφτανε σε τέχνη τον αδελφό του, όμως είχε κι αυτός ένα προσωπικό και χαρακτηριστικό παίξιμο ώς αυτοδίδακτος και επίσης, σαν τραγουδιστής ήταν αρκετά καλός.

Έπαιξε με σημαντικούς βιολιστές, όπως οι Μιχάλης και Χαράλαμπος Παπουτσάκης, ο Σταύρος Καντηλιέρης, ο Φοβογιώργης, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, ο Στρατής Γαλαθιανός, ο Φώτης Κατράκης κ.α.

Στην πολυχρονη πορεία του εμφανίστηκε σε πλήθος εκδηλώσεων τόσο στα Χανιά, όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ηχογράφησε ερασιτεχνικές κασέτες στο δισκάδικο του Σταματάκη στο Καστέλλι με τον Χριστοφοράκη, όπου αποτυπώνεται η άρτια δεξιοτεχνία του.

Σαν κύριο επάγγελμα,έκανε τον καφετζή και τον μπακάλη και στο μαγαζάκι που διατηρούσε στις Βουκολιές, “κερνούσε” συχνά με πενιές τους πελάτες του.

Μοιράσου το άρθρο