Λευτέρης Καλομοίρης: Ο ντελικανής της μαντινάδας που έχασε τη ζωή του στο φονικό στ’Ανώγεια

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία με το διπλό φονικό στα Ανώγεια.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς της αιματηρής συμπλοκής, είναι ο 63χρονος γνωστός μαντιναδολόγος, Λευτέρης Καλομοίρης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Σημειώνεται πως όλα ξεκίνησαν από απλή λογομαχία μεταξύ δύο ανδρών, του γνωστού μαντιναδολόγου Λευτέρη Καλομοίρη και ενός 30χρονου, η οποία δεν άργησε να πάρει φονικές διαστάσεις.

Μάλιστα ο μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Κρήτη, καθώς έχει πει μερικές από τις πιο γνωστές μαντινάδες της Κρητικής μουσικής μας παράδοσης.

Λευτέρης Καλομοίρης: Ο ντελικανής της μαντινάδας που έχασε τη ζωή του στο φονικό στ'Ανώγεια

Ο «ντελικανής» της μαντινάδας, Λευτέρης Καλομοίρης

Ο Λευτέρης Καλομοίρης, γνωστός και ως «ντελικανής της μαντινάδας», έχει γράψει ιστορία στη λαϊκή παράδοση της Κρήτης ως ένας φημισμένος μαντιναδολόγος.

Γεννήθηκε το 1957 και από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα βιώνοντας την καντάδα την αυθεντική παρέα στα σοκάκια και τα καφενεία του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Ως λάτρης και μύστης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο μας και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος Πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρούσε από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία εκατοντάδες παιδιά έμαθαν να χορεύουν ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.

Λευτέρης Καλομοίρης: Ο ντελικανής της μαντινάδας που έχασε τη ζωή του στο φονικό στ'Ανώγεια

Ο Λευτέρης Καλομοίρης είχε την ευχέρεια να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και το ταλέντο να τον «μεταφράζει» σε μαντινάδες. Χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές αλλά με αυθεντικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου, με φαντασία, με βαθύ νόημα και συναίσθημα οι μαντινάδες του αποτελούν στολίδια στην κρητική δισκογραφία και βιβλιογραφία.

Αγαπημένο του θέμα υπήρξε ο έρωτας, έτσι μας έχει χαρίσει πολλές μαντινάδες εμπνευσμένες από τον μικρό φτερωτό θεό.

Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια είχε κυκλοφορήσει το τέταρτο βιβλίο του με τον τίτλο «Ποιο παραμύθι να σου πω» που περιείχε περισσότερες από 500 βιωματικές μαντινάδες, αρκετές από αυτές ερμηνευμένες από ξακουστούς Κρητικούς καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης, ο Σωπασής, ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Νίκος Γωνιανάκης, ο Μύρων Σκουλάς, ο Μιχ. Καλλέργης, ο Δημ. Κουνάλης και άλλοι. Είχαν προηγηθεί άλλα τρία βιβλία: Ο ”Ντελικανής”, το ”Μια μαντινάδα μια ζωή” και ”Τον έρωντα φαντάστηκα”.

[su_service title=”Μαντινάδες του Λευτέρη Καλομοίρη” icon=”icon: caret-right” icon_color=”#333333″ size=”22″]

Ένα σημαντικό μέρος από το τις μαντινάδες του Λευτέρη Καλομοίρη, μπορείτε να διαβάσετε στο mantinades.gr

[/su_service]

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ