Βενεράτο Ηρακλείου – Τόπος να δεις… τρόπος να ζεις

«Βενεράτο, τόπος να δεις… τρόπος να ζεις» είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει το πανέμορφο χωριό που δικαίως επιλέχτηκε ως τόπος παραθερισμού από τους Βενετσιάνους ευγενείς.

Η Αναστασία Μπιτζιλέου με τους συνεργάτες της, από το κρητικό τηλεοπτικό κανάλι ΚΡΗΤΗ TV είχαν τη χαρά να φιλοξενηθούν από ένα προικισμένο τόπο πλούσιο σε πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Στο φαράγγι του Αγίου Φανουρίου έγινε μια αξέχαστη γιορτή σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βενεράτου. Εκεί, μέσα στην άγρια φύση ξεπροβάλλει ο ναΐσκος του Αγίου Φανουρίου όπου ο Παπαγησίλαος Ζευγαδάκης μίλησε για τα θαύματα του Αγίου, αλλά και εξήγησε το φαινόμενο πώς ο ναΐσκος ακουμπά τον βράχο.

Ο Στέφανος Γρατσέας με τον Γιάννη Ψαλιδάκη τους ξεναγήσαν στην ιστορία και στους ιερούς χώρους της περιοχής που έχουν ιδιαίτερη λατρευτική αξία. Η ηγουμένη γερόντισσα Θεοτίμη μίλησε σε μια από τις αρχαιότερες μονές της Κρήτης, τη γυναικεία μονή της Παναγίας Παλιανής, αλλά και για το σήμα κατατεθέν της Μονής Παλιανής που δεν είναι άλλο από την ιερή μυρτιά. Πρόκειται για ένα αιωνόβιο δέντρο μοναδικό στον κόσμο, όπου μέσα στον περιπλεγμένο κορμό της Αγίας Μυρτιάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένη η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ευάγγελος Μαραγκάκης» με την Άννα Μαυρομάτη (σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας) μιλήσανε για τις εκδηλώσεις-δράσεις τους, για το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής αλλά και για τις θεατρικές τους παραστάσεις.

Ο Γιώργος Ξενάκης περιέγραψε τα τοπικά προϊόντα του χωριού.

Οι γυναίκες του συλλόγου Παλιανής παρουσίασαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και ένα πλούσιο κρητικό τραπέζι με την Κατερίνα Παπαδάκη η οποία και περιέγραψε.

Υπέροχη γιορτή, με τη Μαρίκα Βαρούχα και την Αργυρή Καρδάση να φτιάχνουν σύγκλινα με αυγά και χοχλιούς μπουμπουριστούς.

Ο Στέλιος Δελλατόλας μιλάει για την παιδεία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του Βενεράτου. Ο Μανόλης και ο Γιώργης φτιάχνουν αντικριστό αρνί και εξηγούν τα μυστικά του ψησίματός του.

Οι μουσικοί Μιχάλης Ξενάκης και Γιώργος Σακαλάκης που κατάγονται από το Βενεράτο με τα συγκροτήματα τους παίζουν για την εκπομπή, ενώ έκπληξη προκαλεί ο χορός των μελών του πολιτιστικού συλλόγου.

Οι μικροί χορευτές από το συγκρότημα «Δαίδαλος» χορεύουν ξεχασμένους χορούς της Κρήτης μέσα σε ένα γραφικό τοπίο. Μια εκπομπή γιορτή για τον πολιτισμό και την Κρήτη μας από την KΡΗΤΗ ΤV!

ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ – Βενεράτο τρόπος να ζεις.. τόπος να δείς

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ