Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε – Ένα ντοκιμαντέρ για 8 Κρητικούς του δημοκρατικού στρατού που μετά τον εμφύλιο συνέχισαν να κρύβονται για 14 χρόνια

Στη Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού, επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί (6 άνδρες και 2 γυναίκες έμειναν τελικά), παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ.
Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, και μέσω Ιταλίας, έφτασαν στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκαν όλοι τους το 1976, διαγραμμένοι από το Κόμμα. Οι 3 ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε το “θαύμα” της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. Παρακολουθούμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, που δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας.
“Πρωταγωνιστές” και “αφανείς”, αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του.

Η ταινία έγινε με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.

Το ντοκιμαντερ του Σταύρου Ψυλλάκη συμπαραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε., Indigo View – Massive Productions έχει βραβευτεί με:
• ΒΡΑΒΕΙΟ KOINOY ως ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας – Όψεις του κόσμου) (CYPRUS INTERNATIONAL DOCUMENTARY AND ANIMATED FILM FESTIVAL – VIEWS OF THE WORLD) ” (Μάρτιος 2009).
• 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) (Οκτώβριος 2009).
• 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Μάιος 2010)

➥ Το ντοκιμαντέρ, το ανακαλύψαμε στο Movio.Club

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ