Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται κυρίως σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια, το γαμοπίλαφο αποτελεί πρωταρχική επιλογή για ένα καλό εορταστικό (και όχι μόνο) τραπέζι
Γαμοπίλαφο. Το Κρητικό Παραδοσιακό Πιλάφι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 κιλά αίγα (γίδα)
- 1 μικρός κόκκορας ελευθέρας βοσκής
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 φύλλο δάφνης
- θυμάρι λίγο
- 600 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
- 1,5 λεμόνι το χυμό του
- 250 γραμμάρια στακοβούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζουμε τα κρέατα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες.
- Όταν είναι έτοιμα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό), τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός, τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου. Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος.
- Τέλος, όταν είναι έτοιμο, παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε, κάψτε πρώτα σε ένα κατσαρολάκι το στακοβούτυρο) με το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το θυμάρι.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πηγή: greekguide.com