Η επιστολή του Άλμπερτ Αινστάιν στο Νίκο Καζαντζάκη

Η επιστολή του Άλμπερτ Αινστάιν στο Νίκο Καζαντζάκη

Ο διακεκριμένος ερευνητής Νίκος Λυγερός δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα μία επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς το Νίκο Καζαντζάκη. Στο σύντομο κείμενο του ο σπουδαίος επιστήμονας ευχαριστούσε τον Έλληνα λογοτέχνη για τις μεταφράσεις έργων του ιδίου στα γερμανικά, που του είχε αποστείλει για να διαβάσει, κατόπιν αιτήματος του Αϊνστάιν.

Στο Μουσείο Καζαντζάκη “φιλοξενούνται” συνολικά η επιστολή του Αϊνστάιν καθώς και ακόμη μία του Τόμας Μαν που και εκείνος τον ευχαριστεί για το βιβλίο του “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”. Στο ίδιο Μουσείο υπάρχουν ακόμη μεταξύ άλλων το χειρόγραφο της “Ασκητικής” και άλλα δύο χειρόγραφα της “Οδύσσειας”. Το Μουσείο, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.

  Ν.Καζαντζάκης: Και κάπως έτσι ο κόσμος βρήκε την ησυχία του με τους Έλληνες!

Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Το σύνολο του Αρχείου ψηφιοποιήθηκε με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου και είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό και τους ερευνητές.

 

Η φωτογραφία της επιστολής Αϊνστάιν:

Η επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον Νίκο Καζαντζάκη

Πηγή: lygeros.org

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα