Έτος Νίκου Καζαντζάκη το 2017 για τα εξήντα χρόνια από το θάνατό του

Έτος Νίκου Καζαντζάκη το 2017 για τα εξήντα χρόνια από το θάνατό του

Kατόπιν κοινού αιτήματος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2017 ως «Έτος Καζαντζάκη», θέτοντας υπό την αιγίδα του όλες τις εκδηλώσεις.

Είναι η πρώτη φορά, που οι ελληνικές κρατικές αρχές τιμούν τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή. Εξάλλου, κατόπιν άλλου αιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με πρόεδρο τον Μανώλη Βεληβασάκη, έθεσαν υπό την αιγίδα τους όλες τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν εκτός Ελλάδας.

Έτος Νίκου Καζαντζάκη το 2017Οι εορτασμοί του έτους Καζαντζάκη συμπίπτουν με την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ. Ετοιμάζονται δυο συνέδρια σε Αθήνα και Ηράκλειο καθώς και 23 ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Εκτός από τα συνέδρια και τις ημερίδες, οι εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη θα περιλαμβάνουν επίσης, ομιλίες σε σχολεία, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Επισκέψεις στους τόπους όπου έζησε ή από όπου πέρασε ο Νίκος Καζαντζάκης. Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2017, με απονομή των βραβείων στους βραβευθέντες του δεύτερου μέρους του διαγωνισμού με θέμα τις «Καλλιτεχνικές δημιουργίες».

  Νίκος Καζαντζάκης. Γιατί η εκκλησία ήθελε να τον αφορίσει και ο Μητροπολίτης Καντιώτης απειλούσε ότι θα εμποδίσει την κηδεία του.

Ο γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883 συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, φιλόσοφος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε γνωστός και από τη μεταφορά των έργων του στον κινηματογράφο με τον Αλέξη Ζορμπά, τον Χριστό Ξανασταυρώνεται και τον Τελευταίο Πειρασμό.

 

Η υπουργική απόφαση

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα