Η απαγωγή του Ξυλούρη. Ο Νίκος κλέβει και παντρεύεται μυστικά την αγαπημένη του Ουρανία στα Ανώγεια. Ακόμα και ο παπάς είχε αντιρρήσεις (βίντεο)

Η απαγωγή του Ξυλούρη. Ο Νίκος κλέβει και παντρεύεται μυστικά την αγαπημένη του Ουρανία στα Ανώγεια. Ακόμα και ο παπάς είχε αντιρρήσεις (βίντεο)

Ο Νίκος Ξυλούρης και η σύζυγός του Ουρανία έζησαν έναν δυνατό έρωτα. Το ξεκίνημα της σχέσης τους όμως ήταν περιπετειώδες και ο Ψαρονίκος αναγκάστηκε να την απαγάγει για να την κάνει γυναίκα του.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο νεαρός τότε Νίκος Ξυλούρης έπαιζε λύρα σε μουσικά κέντρα του Ηρακλείου για να βγάζει το χαρτζιλίκι του. Σε μια εμφάνιση του σε αποκριάτικο γλέντι στο χωριό Βενεράτο γνώρισε μια κοπέλα, που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Την Ουρανία Μελαμπιανάκη. Τα αυστηρά ήθη της εποχής δεν επέτρεπαν στους νέους να φλερτάρουν ανοιχτά.

Έτσι, το μόνο που μπορούσε να κάνει η Ουρανία για να δείξει την ανταπόκριση της στα επίμονα βλέμματα του Νίκου ήταν να χορεύει ασταμάτητα υπό τους ήχους της λύρας του. Αν και η νεαρή κοπέλα γοητεύτηκε από τον Ξυλούρη, ανάμεσα τους υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο. Το επάγγελμα του λυράρη τότε ήταν υποτιμημένο και τα κέρδη ελάχιστα. Ο Ξυλούρης ήταν φτωχός και η κοπέλα από ευκατάστατη οικογένεια. Το χάσμα φαινόταν αγεφύρωτο, αλλά ο Ξυλούρης δεν το έβαλε κάτω. Επί δύο χρόνια πολιορκούσε την Ουρανία με το μοναδικό μέσο που είχε. Την καντάδα.

 

«Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…»

Ο Νίκος Ξυλούρης χορεύει τη γυναίκα του, ΟυρανίαΑν και ο νεαρός εκφραζόταν καλύτερα με μαντινάδες, όταν συνάντησε τυχαία στο δρόμο την κοπέλα, της εξομολογήθηκε τον έρωτά του. Η ανταπόκριση της κοπέλας ήταν άμεση, αλλά το πρόβλημα που τους χώριζε, παρέμενε άλυτο.

Τότε ο νεαρός λυράρης αποφάσισε να ακολουθήσει μια συνήθη για την εποχή τακτική. Να την «κλέψει». Η Ουρανία άφησε ένα γράμμα στους δικούς της για να μην ανησυχούν και στις 21 Μάιου του 1958 έφυγε με τον αγαπημένο της.

Η κα Ουρανία θυμάται μέχρι σήμερα την ημερομηνία εκείνη, καθώς την επόμενη μέρα το «παράνομο» ζευγάρι παντρεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ξυλούρη, στα Ανώγεια. Ο γάμος έγινε με δυσκολία, καθώς ακόμα και ο παπάς σεβόμενος τα αυστηρά ήθη της εποχής, δεν ήθελε στην αρχή να ευλογήσει τον «παράνομο» γάμο.

Οι δύο νέοι με την πράξη τους δεν είχαν προσβάλει μόνο την οικογένεια της Ουρανίας, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Βενεράτου. Ο έρωτας όμως του ζευγαριού ήταν τόσο δυνατός, ώστε μετά από λίγο καιρό πείστηκαν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Ο πατέρας της Ουρανίας υπέγραψε τα χαρτιά του γάμου, δίνοντας επίσημα τη συγκατάθεσή του. Παρότι υπέγραψε, συνέχισε να μη μιλάει στην κόρη του και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί η σχέση τους.

Δυο χρόνια μετά τον γάμο τους, ο Νίκος Ξυλούρης και η σύζυγός του απέκτησαν το πρώτο τους παιδί , τον Γιώργο και 6 χρόνια αργότερα το δεύτερο, τη Ρηνιώ.

Η οικογένεια Ξυλούρη

Ο Νίκος και η Ουρανία Ξυλούρη έζησαν αγαπημένοι και μόνο ο θάνατος κατάφερε να τους χωρίσει, όταν στις 8 Φεβρουαρίου 1980, ο μεγάλος λυράρης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Νίκος Ξυλούρης είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου του 1936. Όταν πέθανε ήταν μόλις 43 ετών.

Δείτε ένα απόσπασμα από το αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στον Νίκο Ξυλούρη, τον «Αρχάγγελο» της Κρήτης:

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

Διαβάστε επίσης

Βιογραφία: Νίκος Ξυλούρης

Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης. Είναι 5 χρονών όταν οι κατακτητές Γερμανοί καίνε το χωριό του και μεταφέρουν τους και μεταφέρουν τους κατοίκους του, πρόσφυγες στο Μυλοπόταμο

Διαβάστε το άρθρο

Η απόρριψη του Νίκου Ξυλούρη από τη δισκογραφική εταιρία και η παρέμβαση του Παύλου Βαρδινογιάννη για να βγει ο πρώτος του δίσκος

Νίκος Ξυλούρης

Οταν ο “αρχάγγελος” της Κρήτης, άγνωστος τότε στην πρωτεύουσα, χτύπησε την πόρτα των δισκογραφικών εταιριών της Αθήνας.

Διαβάστε το άρθρο

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά