Μια ταινία για τους Ξυλούρηδες, τη μουσική οικογένεια της Κρήτης – Γυρίστηκε από την Κρήτη ως την Αυστραλία

Μια ταινία για τους Ξυλούρηδες, τη μουσική οικογένεια της Κρήτης – Γυρίστηκε από την Κρήτη ως την Αυστραλία

Πριν απο 23 μέρες στις πολιτιτιστικές εκδηλώσεις του Αβδού όπου έπαιξε ο Ψαρογιώργης, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας “A Family Affair – Μια Οικογενειακή ιστορία που σκηνοθέτησε η Αγγελική Αριστομενοπούλου και γυρίστηκε στην Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και στην Αυστραλία.

«Από τον Ψαρογιώργη, στον πατέρα του Ψαραντώνη και τα παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η ταινία ξεδιπλώνει το πορτραίτο μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από τη μουσική» γράφει στην ιστοσελίδα της ταινίας η Αγγελική Αριστομενοπούλου, που είναι και η δημιουργός της ταινίας «Ταξιδιάρα Ψυχή» για το Γιάννη Αγγελάκα.

“Η πρώτη μου επίσκεψη στα Ανώγεια ήταν πριν από δέκα χρόνια στα γυρίσματα της προηγούμενης ταινίας μου, «Ταξιδιάρα Ψυχή». Βρέθηκα σε ένα αυτοσχέδιο γλέντι όπου ο Ψαρογιώργης έπαιζε μουσική με τους γιούς του, σε μια πέτρινη καλύβα γύρω από την φωτιά. Μου έκανε εντύπωση η ισχυρή τους σχέση και ο σεβασμός που είχαν ο ένας για τον άλλο.”

Ψαρογιώργης-2-600x383

“Σταδιακά τα μέλη της οικογένειας με αποδέχτηκαν και μου επέτρεψαν να συμμετέχω σε προσωπικές τους στιγμές και να νιώσω τον σύνδεσμο τους με την μουσική και τον τόπο καταγωγής τους.¨Με το βαρύ όνομα των «Ξυλούρηδων», η μουσική είναι αυτό που ενώνει και παράλληλα διαχωρίζει τις 3 γενιές ταλαντούχων μουσικών της οικογένειας. Με ενδιαφέρει να εξερευνήσω πώς ο Γιώργης και η οικογένεια του σχετίζεται με την παράδοση και πόσο τους επηρεάζει στις επιλογές τους. Πόση ελευθερία έχουν οι διαφορετικές γενιές να αποφασίζουν -για τη ζωή τους και για τη μουσική τους- όταν μια τόσο ζωντανή, πλούσια και βαριά κληρονομιά συνοδεύει το κάθε τους βήμα”, λέει η Αγγελική στο εισαγωγικό της σημείωμα.

A Family Affair / Μια Οικογενειακή Ιστορία - απόσπασμα-excerpt n° 1

 

  Η "φυλή" των Κρητικών στην Αφρική

Παρουσιάζοντας την οικογένεια των Ξυλούρηδων η δημιουργός γράφει:

 

Ο Πατριάρχης

psarantonis

Ο 72-χρονος Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, που με τα τραγούδια του έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Όταν ήταν δυο ετών το χωριό της οικογένειάς του, τα Ανώγεια, κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς και οι εναπομείναντες κάτοικοι βασίστηκαν στη μουσική για παρηγοριά, ελπίδα και θάρρος. Έφυγε από τα Ανώγεια στα σαράντα του και άρχισε να γίνεται γνωστός για το ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό ύφος που έφερε στην κρητική μουσική. Απέκτησε σταδιακά φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζει στο Ηράκλειο και αγνοώντας τα χρόνια, συνεχίζει να παίζει σε συναυλίες ανά τον κόσμο.

 

Ο πρωτότοκος και η Αυστραλέζα σύζυγός τους

10365367_757461477618202_5189098559140673375_o-600x399

Ο Ψαρογιώργης (Γιώργης Ξυλούρης), πρωτότοκος γιος του Ψαραντώνη, είναι ένας γοητευτικός πενηντάρης που που θα έκανε τα πάντα για την γυναίκα και τα παιδιά του. Παντρεύτηκε νέος και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία όπου και έκανε τρία παιδιά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 επέστρεψε στην Κρήτη.

  Συνέντευξη του Ross Daly στη Νέα Τηλεόραση

10311053_10152479389661383_1293938562399954537_n-600x396

Γνωστός λαουτιέρης και τραγουδιστής, ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του και των θείων του. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει νέο δίσκο με τον οποίο ελπίζει να ανοίξει νέες προοπτικές για την καριέρα του στο εξωτερικό.

Η γυναίκα του Γιώργη, Σίλα, προέρχεται από μια Αυστραλιανή οικογένεια μουσικών με Ιρλανδικές καταβολές. Είναι ο ‘μάνατζερ’ του άνδρα της, Ψαρογιώργη, και μερικές φορές ταξιδεύει μαζί του στις περιοδείες. Είναι η κολώνα του σπιτιού, γεφυρώνοντας το χάσμα που καμιά φορά υπάρχει μεταξύ των διαφορετικών γενεών.

 

Τα εγγόνια

Ψαρογιώργης-4-600x384

Ο 20-χρονος Νίκος και ο 18-χρονος Αντώνης είναι οι δύο γιοί του Γιώργη και της Σίλα. Πολλά υποσχόμενοι μουσικοί, έχουν μεγαλώσει κουβαλώντας το βάρος του ονόματος των Ξυλούρηδων. Ο Νίκος παίζει λύρα και τόμπακ, ενώ ο Αντώνης λαούτο και μαντολίνο.

  Όλγα Τσακνάκη: Η Κρητικιά επιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού που φτιάχνει ελικόπτερα Απάτσι

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους άντρες της οικογένειας, είναι απελευθερωμένοι από τα ταμπού και ‘τους κανόνες’ των παραδοσιακών μουσικών. Είναι η γενιά του my-space που τολμά να αναμείξει τα παραδοσιακά όργανα με ηλεκτρονικά βιολιά και ροκ ήχους. Παράλληλα με την κρητική μουσική, και οι δύο συνθέτουν και παίζουν ηλεκτρονική μουσική.

Ψαρογιώργης-3-600x337

Ο Νίκος και ο Αντώνης σπουδάζουν στην Αυστραλία. Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στην Κρήτη -παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα- ή αν θα παραμείνουν στην Αυστραλία.

Η Απολλωνία είναι 16 χρονών και τον Ιανουάριο 2013 ταξίδεψε στην Αυστραλία για να συνεχίσει το σχολείο και τις σπουδές της εκεί. Παίζει τόμπακ, που έμαθε από τον γνωστό Πέρση δάσκαλο Pedram Khavarzamini. Παράλληλα, μαθαίνει τραγούδι και Ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια στο βιολί.

Ψαρογιώργης-5-600x450

Η ταινία συμμετείχε στις προβολές “Docs in Progress” του Φεστιβάλ Ντοικιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές της ταινίας
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ
Φωτογραφία: Στέλιος Αποστολόπουλος, Μιχάλης Αριστομενόπουλος
Διευθυνση παραγωγής: Λεωνίδας Λιάμπεης, Σελήνη Παπανελοπούλου, Δανάη Τσούνη
Format: HD/TV
Διάρκεια: 26′, 52′ και 70′
Με την υποστήριξη του προγράμματος Media της Ε.Ε.

Φωτογραφίες: Αρχείο Αγγελικής Αριστομενοπούλου, Γιώργης Ξυλούρης

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα