O Φιλέλληνας Ελβετός François Frédéric Boissonnas ή απλά Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε. Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα.
Στην Κρήτη ήρθε με προτροπή του Ελευθ. Βενιζέλου, που ήταν προσωπικός του φίλος, τον Οκτώβριο του 1911. Μαζί του ήταν και ο καλλιτέχνης, φιλόλογος κι ελληνιστής Daniel Baud – Bovy. O Βενιζέλος (που τότε ήταν πρωθυπουργός) θα τους παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση κι αυτοί δε θα λογαριάσουν κόπο και ταλαιπωρία προσπαθώντας να επισκεφθούν τα πιο απόμακρα σημεία του νησιού. Ο Boissonnas τράβηξε συνολικά 2000 φωτογραφίες από την Κρήτη. Μικρό μέρος δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο το 1913 στο πολυτελές λεύκωμα Des Cyclades en Crete au gre du vent, που το αφιέρωσε στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η αξία των φωτογραφιών του Boissonnas, τόσο από καλλιτεχνική και αμιγώς τεχνική πλευρά, όσο και από άποψη πληροφορίας – ιστορικού ντοκουμέντου, είναι τεράστια κι αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο για την Κρήτη.

Οι αδελφοί Μάντακα στους Λάκκους Χανίων – 1911

Ρέθυμνο – 1911

Χανιά – 1911

Χανιά – 1911

Χανιά – Η πύλη και το Νεώριο – 1911

Χανιά – Φρούριο Φιρκά – 1911

Χανιά – Πλατεία Μαυροβουνίου – 1911

Χανιά – Βενετσιάνικη πόρτα – 1920

Ηράκλειο – Κρήνη Μοροζίνη (Λιοντάρια) – 1920

Ηράκλειο – Λεωφόρος Καλοκαιρινού – 1920

Ηράκλειο – Λεωφόρος Καλοκαιρινού – 1920

Ηράκλειο – Λιμάνι – 1911

Μουρνιές Χανίων – Το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου – 1911

Ιεράπετρα 1911

Λάκκοι Χανίων – Οικογένεια Μάντακα – 1911

Εσωτερικό νερόμυλου στη Μαρωνεια Σητείας – 1911

Σφακιά 1911

“Το 1933 κυκλοφόρησε στο Παρίσι, από τον εκδοτικό οίκο Α. Colin, ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την Ελλάδα, με τον άκρως εύγλωττο τίτλο “Dans le sillage d’Ulysse”. Οι φωτογραφίες ήταν του γνωστού Ελβετού φωτογράφου Frederic Boissonnas του οποίου η σχέση με την Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από “δοκιμασμένη”. Ο Boissonnas (1858-1944), γόνος μιας από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές δυναστείες της Γενεύης, δεν ήταν μόνο ο καλλιτέχνης της σκηνοθετημένης λήψης του ατελιέ, αλλά και ο ταξιδευτής που “καίει τις πλάκες του” -όπως γράφει χαρακτηριστικά ο σύντροφος των ταξιδιών στην Ελλάδα και φίλος του D. Baud – Bovy, για να απαθανατίσει την ομορφιά του τοπίου και όλων όσων το τελευταίο κλείνει στην εντυπωσιακά απρόσμενη προοπτική του και στις έντονες “περί το λυκαυγές” φωτοσκιάσεις του”