Παναγιά η Κλέφτισσα: Η Παναγιά των πειρατών της Κρήτης

Παναγιά η Κλέφτισσα ή Κλεφτρίνα ή Κλεφτρόνα στο νησάκι της Γραμβούσας στη Κρήτη

Παναγιές η Κρήτη έχει πολλές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει και μια Παναγιά, που είναι γνωστή σαν Κλέφτισσα, Κλεφτρίνα ή Κλεφτρόνα. Είναι η Παναγιά των πειρατών της Κρήτης, που λίγους αιώνες πριν, ήταν ο φόβος και ο τρόμος της θαλάσσιας περιοχής στα βόρεια του νησιού. Βρίσκεται πάνω στο νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας στο ΒΔ άκρο της Κρήτης, εκεί που είναι η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου! Η εκκλησία χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και βρίσκεται μέσα στο ενετικό φρούριο που υπάρχει στο νησάκι.

Η Γραμβούσα ήταν το πρώτο κομμάτι της Κρητικής γης που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 2 Αυγούστου 1824. Έγινε καταφύγιο από ντόπιους που δεν άντεχαν το Τουρκικό ζυγό και έγινε καταφύγιο επαναστατικών ομάδων. Κάποια στιγμή, λόγω έλλειψης τροφής οι επαναστάτες στράφηκαν στην πειρατεία. Κούρσευαν όχι μόνο τουρκικά, αλλά και ευρωπαϊκά καράβια που περνούσαν από την περιοχή.

Παναγιά η Κλέφτισσα: Η Παναγιά των πειρατών της Κρήτης

Οι πειρατές (υπήρχαν ανάμεσα τους και παπάδες), πίστευαν ότι με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανένας. Γι’αυτό ήθελαν την Παναγιά σύμμαχο τους. Προσευχόταν σ’αυτήν στην εκκλησία της Γραμβούσας, την οποία αποκαλούσαν Παναγία Κλεφτρίνα ή Κλέφτρόνα. Έκαναν τάματα ζητώντας συγχώρεση για τις επιδρομές τους και αφιέρωναν στην εκκλησία το ένα δέκατο της λείας τους, προκειμένου να έχουν την Παναγιά μαζί τους.

Και η αλήθεια είναι πως χρειάζονταν περισσότερο από κάθε άλλον θεία εύνοια και βοήθεια. Μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1827 οι πειρατές της Γραμβούσας λεηλάτησαν 81 πλοία!

Οι πειρατές λόγω της μεγάλης παράνομης δράσης τους, είχαν άδοξο τέλος. Η δράση τους είχε εξοργίσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, με αποτέλεσμα, με συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης του Καποδίστρια, στις 19 Ιανουαρίου 1828 αγγλο-γαλλικές δυνάμεις να επιτεθούν στο φρούριο. Οι ναύαρχοι Ρόβερσον και Σταίηνς μαζί με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Μαυροκορδάτο απαίτησαν να παραδοθούν οι πειρατές, όλα τα πλοία τους και φυσικά το φρούριο. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν. Ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πολυεθνική φρουρά με αρμοστή τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Έτσι γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους και κατεδαφίστηκαν όλα τα σπίτια μέσα στο κάστρο.

Ημερη Γραμβούσα Χανιά

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο