ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Άφιξη στη Σούδα, το 1965, με το πλοίο “Φαιστός”

Βρισκόμαστε στο 1965, επάνω στο πλοίο “Φαιστός“, των ακτοπλοϊκών γραμμών Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη, το οποίο πλησιάζει το λιμάνι της Σούδας, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Κρήτης. Το φιλμ ανοίγει με πλάνα απ’ το κατάστρωμα του πλοίου. Βλέπουμε κόσμο να θαυμάζει την θέα καθώς κι ένα πανοραμικό πλάνο όλης της ακτογραμμής με την οροσειρά Λευκά Όρη ή Μαδάρες να ξεχωρίζει στο βάθος.

Οι επιβάτες έχουν βγει στα μπαλκόνια καταστρώματος του πλοίου και χαζεύουν ενώ φαίνεται και η σκάλα επιβίβασης/αποβίβασης που είναι στερεωμένη στο πλάι του.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τα φουγάρα και έπειτα δυο γυναίκες που του χαμογελάνε και παρακολουθούν την είσοδο του καραβιού στο λιμάνι. Μια βάρκα με κουπιά πλησιάζει να πάρει τα σκοινιά του πλοίου για την διαδικασία πρόσδεσης.

Απόψεις απ’ το λιμάνι με αρκετό κόσμο να περιμένει εκεί, λεωφορεία και αυτοκίνητα εκείνης της εποχής και επιστροφή στις γυναίκες που συζητάνε μ’ ένα άντρα. Ακολουθεί ένα πανοραμικό πλάνο του λιμανιού, ο φακός εστιάζει σε μια παρέα που συζητάει έχοντας μαζί τους έναν Κρητικό που είναι παραδοσιακά ντυμένος.

Η κάμερα στέκεται σ’ έναν άντρα που προχωράει έχοντας δίπλα του μια γυναίκα μ’ ένα μαντήλι στο κεφάλι κι στη συνέχεια εκείνη ανεβαίνει στο πλοίο ενώ δίπλα της βλέπουμε αυτοκίνητα να φορτώνονται με την βοήθεια γερανού στον χώρο στάθμευσης του πλοίου που είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Το φιλμ κλείνει με τη σημαία του πλοίου των ακτοπλοϊκών γραμμών Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη να ανεμίζει, τον κόσμο να επιβιβάζεται στο πλοίο καθώς και τα πολλά αυτοκίνητα που βρίσκονται εκεί.

Σούδα, Κρήτη 1965 - Άφιξη με το "Φαιστός" (βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm)

Λίγα λόγια για το “Φαιστός”

Το “Φαιστός” (πρώην “Maria Gorthon”), ναυπηγήθηκε στη Σουηδία το 1951, ως γκαζάδικο. Το ολικό του μήκος ήταν 151,27 μέτρα, και το πλάτος του 19 μέτρα. Είχε μια μηχανη Κockums M/V A/B 2 DA,7 CYL MAN και η ταχύτητα του έφθανε τα 13,5 μίλια. Αγοράστηκε στα μέσα του 1963 από τον Κ. Ευθυμιάδη και μετασκευάστηκε στο Πέραμα σε επιβαταγωγό/οχηματαγωγό μεγάλης χωρητικότητας. Ξεκίνησε δρομολόγια τον Ιούλιο του 1964, έκανε τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά, παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι τις αρχές του 1977.Το 1980 αγοράστηκε από την Greek Ferry Lines, μετονομάστηκε σε “Grecia”, για να δρομολογηθεί από Πάτρα για Brindisi, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε το εγχείρημα. Τελικά διαλύθηκε στην Ελευσίνα το 1983.

Δύο ακόμα βίντεο του “Φαιστός”

Αναχώρηση από τη Σούδα το 1968
Σούδα, Χανιά 1968 - Αναχώρηση από το λιμάνι με το f/b «Φαιστός»
Άφιξη στον Πειραιά το 1965
Πειραιάς 1966 - Άφιξη του πλοίου "Φαιστός" (βουβό φιλμ 8mm)
Μοιράσου το άρθρο