ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα χωριά του κάτω Μυλοπόταμου (ντοκιμαντέρ)

Στον κάτω Μυλοπόταμο του νομού Ρεθύμνου, ξεκινώντας από το Αρκάδι, θα μας ταξιδέψει η εκπομπή της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης «Γκρεμνά» με επιμέλεια και παρουσίαση της Ευτυχίας Πενταράκη και θέμα το φυσικό κάλλος της Κρήτης μας!

Λίγα λόγια για την επαρχία Μυλοποτάμου

Είναι μία από τις τέσσερις επαρχίες του νομού Ρεθύμνης με 17.861 κατοίκους (το 1981). Την ονομασία της οφείλει στον ποταμό Μυλοπόταμο που τη διαρρέει από τα ανατολικά προς τα δυτικά και χύνεται οτο Κρητικό Πέλαγος. Ο ποταμός ονομαζόταν παλιότερα Αυλών ή Αυλοπόταμος και σε Ενετικούς χάρτες και έγγραφα ως Αρκάδι ή Μεγάλος Ποταμός. Την ονομασία Μυλοπόταμος πρέπει να την πήρε από το γεγονός ότι στη διαδρομή του κινούσε πολλούς νερόμυλους, που μερικά ερείπια τους έχουν διασωθεί.

Από την Τουρκοκρατία ως σήμερα η επαρχία Μυλοποτάμου αποτελεί μία επισκοπή μαζί με την επαρχία Ρεθύμνης που ονομάζεται επισκοπή (σήμερα Μητρόπολη) Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η κωμόπολη Ανώγεια του Μυλοποτάμου είναι το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό κέντρο της Κρήτης. Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι το Πέραμα. Το όνομα του οφείλεται μάλλον-στη διάβαση, γέφυρα-πέρασμα, που υπήρχε στο ποτάμι. Στην περιοχή βρέθηκαν απομεινάρια ρωμαϊκών οικοδομών, όστρακα και εδώλια θεών. Τα ερείπια του σώζονται στο σημερινό χωριό Καστέλι ή Πάνορμο, κτισμένο στην ακτή του Κρητικού Πελάγους. Το σημερινό Πάνορμο είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Πανόρμου, το επίνειο της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας. Το Πάνορμο υπήρχε στη Β’ βυζαντινή περίοδο και ήταν έδρα της επισκοπής Μυλοποτάμου. Όταν κτίστηκε το φρούριο του Μυλοποτάμου, τα σπίτια του Πανόρμου, που διατηρούνταν ακόμα, αποτέλεσαν το «βούργο» του φρουρίου και ο οικισμός ονομάστηκε Καστέλι, όνομα που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ
ΓΚΡΕΜΝΑ | Αρκάδι, Κάτω Μυλοπόταμος
Μοιράσου το άρθρο