Το “θρυλικό” Κάστρο των Περιστέρηδων στη Δάφνη

Το “θρυλικό” Κάστρο των Περιστέρηδων στη Δάφνη

Ηταν το 1962 όταν ο Αντώνης Περιστέρης εγκατέλειπε την Κρήτη και το χωριό του, τη Γέργερη Ηρακλείου, για να εγκατασταθεί, οικογενειακά, μόνιμα στην Αθήνα. Καταξιωμένος, ήδη λυράρης ο Αντώνης Περιστέρης ήταν από τους πρώτους πού έπαιξαν και διέδωσαν την κρητική μουσική στην Αθήνα παίζοντας στα πιό γνωστά, τότε κρητικά μαγαζιά της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα είχε συνεργασίες με γνωστά συγκροτήματα της εποχής όπως το Λύκειο Ελληνίδων, τα συγκροτήματα Δημόγλου, τη Δώρα Στράτου κλπ.

Ομως, κρυφός του πόθος ήταν να δημιουργήσει ενα κρητικό στέκι όπως εκείνος το φαντάζονταν πως πρέπει να είναι. Καθαρά Κρητικό και παραδοσιακό. Η πρώτη του απόπειρα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το “Μητάτο”, ένα μικρό μαγαζί με κρητικά προιόντα που γρήγορα έγινε τόπος συνάντησης των Γεριανών και όχι μόνο, της Αθήνας. Το μεγάλο, όμως, όνειρο του Αντώνη Περιστέρη έγινε πραγματικότητα το Νοέμβρη του 1974 χρονιά κατά την οποία εγκαινίασε “Το Κάστρο”, το κρητικό κέντρο διασκέδασης που έμελε να γίνει ο ναός της κρητικής παράδοσης στην Αθήνα.

Η οικογένεια των Περιστέρηδων

Η οικογένεια των Περιστέρηδων. Ο Αντώνης, ο Μανώλης και η κυρία Μαρία.

Οσα και να πει κανένας για αυτό το μαγαζί θα είναι λίγα… Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα ατελείωτα γλέντια με τη λύρα του Αντώνη πρώτα και αργότερα του Μανώλη, τα παραδοσιακά πιάτα της κυρίας Μαρίας, τις Πέμπτες με το “Κελαρικό”; Τελειωμό δεν έχουν οι όμορφες αναμνήσεις από το “Κάστρο” των Περιστέρηδων και της παράδοσης.

Ο Αντώνης Περιστέρης με τον εγγονό του Μιχάλη Κουνάλη το  1984-85

Ο Αντώνης Περιστέρης με τον εγγονό του Μιχάλη Κουνάλη το 1984-85

Για τους νεώτερους να θυμίσουμε ότι το “Κάστρο” είχε τις ιδιαιτερότητές του σε σχέση με τα αλλα κρητικά κεντρα διασκέδασης. Μια από αυτές ήταν ότι δεν άλλαζε κάθε εβδομάδα συγκρότημα. Για παράδειγμα οι λαουτιέρηδες που κατά καιρούς έπαιξαν με τον Αντώνη και τον Μανώλη στο Κάστρο έμεναν όσα χρόνια ήθελαν στο μαγαζί και μόνοι τους, πάντα, αποφάσιζαν πότε θα αποχωρήσουν. Με τον τρόπο αυτό υπήρχε πάντα ένα “δέσιμο” ανάμεσα στους πελάτες και τους καλλιτέχνες που δεν συναντούσε κανείς στα άλλα κρητικά μαγαζιά της Αθήνας. Αυτός, ίσως, να είναι και ο κυριώτερος από τους λόγους που το “Κάστρο” είχε πάντα σταθερή και καλή πελατεία που εμπιστεύονταν τους Περιστέρηδες και ήξερε γιατί πήγαινε φανατικά στο συγκεκριμένο μαγαζι.

Η Δόμνα Σαμίου σέρνει το χορό στο "Κάστρο" των Περιστέρηδων

Η Δόμνα Σαμίου σέρνει το χορό στο “Κάστρο” των Περιστέρηδων

Αντώνης Περιστέρης, Στέλιος Δελιδάκης, Κώστας Μουντάκης, Αλέκος Πολυχρονάκης, Πέτρος Καρμπαδάκης, Σπύρος Σηφογιωργάκης, Κωστής Παπουτσάκης, Μανόλης Μανουράς

Αντώνης Περιστέρης, Στέλιος Δελιδάκης, Κώστας Μουντάκης, Αλέκος Πολυχρονάκης, Πέτρος Καρμπαδάκης, Σπύρος Σηφογιωργάκης, Κωστής Παπουτσάκης, Μανόλης Μανουράς χορεύουν στην πίστα του “Κάστρου”

Μιας όμως και αναφερθήκαμε στους συνεργάτες των Περιστέρηδων θα επιχειρήσω να τους απαριθμίσω όλους, από την ίδρυσή του, μέχρι την αποφράδα μέρα που ο Θεός κάλεσε τον Μανώλη να παίξει τη λύρα του στον Παραδεισο…
Καρμπαδάκης Πέτρος και Νικηφοράκης Ηλίας ήταν στο ξεκίνημα και ακολούθησαν οι:
Μιχαλης Ρουσσάκης, Ζαχάρης Φασουλάς, Βασίλης Κατσαμάς, Σαλούστρος Αντώνης, Καμπουράκης Κώστας, Δελιδάκης Στέλιος, Πυθαρούλης Βαγγέλης (στο ΚΑΣΤΡΟ “βαπτίστηκε” κρητικός καλλιτέχνης-λαουτιέρης), Σηφάκης Παύλος, Δημήτρης και Μανώλης Σκουλάς, Κουτεντάκης (κιθάρα) Μανώλης Κουμιώτης, Νταγιαντάς Γιώργης, Αποστολάκης Δημήτρης, Τσαγρής Άγγελος, Παπαδάκης Μιχάλης.

  Κώστας Κακουδάκης, Μιχάλης Πετσάκης | Δια...κρητικά

Τελευταίος συνεργάτης των Περιστέρηδων στο Κάστρο για πολλά χρόνια ήταν ο Ανδρέας Βαρβατάκης που στο τελευταίο διάστημα της αρρώστειας του Μανώλη έπαιζε με τον Γιώργο το Σκορδαλό στη λύρα και τον Λευτέρη Φραγκιουδάκη στο λαούτο.

Αφησα τελευταίο τον μόνιμο συνεργάτη του Μανώλη Περιστέρη, τον Στάθη Μελεούνη, που μπήκε νεαρός με την κιθάρα του στο “Κάστρο”, όταν απολύθηκε από το στρατό και έμεινε μέχρι το αναπάντεχο τέλος, στις 20 Δεκέμβρη του 2005, πού χάθηκε ο Μάνος, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 40 ετών.

Επτά μήνες αργότερα, 7 Ιουλίου του 2006, πέθανε και ο Αντώνης από τον καϋμό του χαμού του Μάνου και έσμιξαν στον παράδεισο. Στο αιώνιο “Κάστρο” που θα μας περιμένουν να συνεχίσουμε τα παρεάκια μας.

Το “Κάστρο” των Περιστέρηδων θα παραμείνει, όπως το γνωρίσαμε, στη μνήμη και στην καρδιά μας. Κανένα άλλο “κάστρο” δεν θα πάρει τη θέση του.-

  Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης) - Ντοκιμαντέρ για ζωή του πρωτομάστορα της Κρητικής μουσικής

Φωτογραφίες-Κείμενο: ΚΑΣΤΡΟ (ΑΝΤΩΝΗΣ & ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ) – Facebook

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ - ΣΥΡΤΑ ( κάστρο )

 

Παρέα στο παλιό “Κάστρο”, με τον νεαρό, τότε, Μανώλη Αλεξάκη στη λύρα

Στο παλιό   παλιό ΚΑΣΤΡΟ

 

Εκπομπή αφιέρωμα στον Μανώλη Περιστέρη από τον Βιτώρο

Βιτώρος   Εκπομπή Αφιέρωμα στον Μανώλη Περιστέρη

 

Μανώλης Περιστέρης

 

Συνέντευξη του Αντώνη Περιστέρη

Αντώνης Περιστέρης

 

O Μανώλης Περιστέρης στο Extra Channel 1 χρόνο πριν το θάνατό του, φανερά καταβεβλημένος από την επάρατο νόσο, αλλά πάντα λεβέντης

EXTRA CHANEL την Πρωτοχρονιά του 2005

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα