Ρεθυμνιώτης γιατρός στέλνει μήνυμα από την Ισπανία

Τις τραγικές καταστάσεις που ζουν οι Ισπανοί με τον κορωνοϊό περιέγραψε ο Ρεθυμνιώτης γιατρός, αθλητίατρος, Βαγγέλης Παπουτσιδάκης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Βαρκελώνη.

Αν και αθλητίατρος, οι επείγουσες συνθήκες έχουν κατεβάσει όλους τους γιατρούς στα επείγοντα και έτσι και ο ίδιος περιγράφει στον Team FM 102 την κατάσταση με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο το πως τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και πως αν και το σύστημα υγείας της Ισπανίας είναι εξαιρετικά ισχυρό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Ίσως από τις πιο συγκλονιστικές παραδοχές είναι πως και οι γιατροί στην Ισπανία «επιλέγουν» – φυσικά στο όριο της λογικής που μπορεί να επικρατεί σε αυτήν την φράση – το ποιοι θα μπουν στις εντατικές μονάδες. «Μπαίνει ένας ασθενής στο νοσοκομείο και εξαρτάται από την ηλικία του αν θα κάνουμε κάτι ή όχι. Είναι σαν να συμπεριφερόμαστε σαν θεοί. Εμείς επιλέγουμε ποιος θα μείνει στην άκρη, δηλαδή να πεθάνει, και ποιον θα σώσουμε. Δεν έχουμε αναπνευστήρες αρκετούς. Ένας πάνω από τα 80 χρόνια, δύσκολα θα μπει σε αναπνευστήρα. Γι’ αυτό σας λέω, να μην κουνιέται κανείς και η Ελλάδα μπορεί να γλυτώσει εύκολα, σε σχέση με τα λίγα κρούσματα που έχει μέχρι στιγμής», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσιδάκης.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι τους…

Τι πιο συγκλονιστικό από το να καταλάβεις πως έρχεται η ώρα να φύγεις από τη ζωή από έναν ύπουλο εχθρό, έναν ιό που από το πουθενά αφανίζει χιλιάδες ανθρώπους στην υφήλιο και να μην έχεις ούτε έναν δικό σου άνθρωπο δίπλα σου γιατί δεν επιτρέπεται; Το έργο της «επαφής» με τα παιδιά πολλών από τα θύματα το αναλαμβάνουν πολλές φορές οι νοσοκόμες και με βιντεοκλήση γίνεται το «αντίο»…

«Αυτά που ζούμε είναι απίστευτα. Ξέρετε, ένας άνθρωπος που έχει κορωνοϊό και είναι σοβαρά, είναι σε απομόνωση και πεθαίνει μόνος του… Πολλές φορές η νοσηλεύτρια παίρνει τηλέφωνο τα παιδιά του για να τα αποχαιρετίσει πριν πεθάνει».

Ο κ. Παπουτσιδάκης μιλάει για το σύστημα υγείας και καλεί τους Έλληνες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, ελπίζοντας να περιορίσουν την διασπορά. Δηλώνει, δε, προς κάθε κατεύθυνση: «Πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται σαν να είναι θετικοί στον ιό».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας της Ισπανίας είναι πανίσχυρο γενικά, πιο ισχυρό από τις Ιταλίας, αλλά τα κρούσματα είναι άπειρα. Και αυτά τα νούμερα που ανακοινώνονται δεν είναι αληθινά, είναι πολύ παραπάνω, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που είναι στο σπίτι του και είναι καλά. Κυρίως οι άνθρωποι που είναι σοβαρά, χρειάζονται νοσοκομείο και όχι μόνο δεν έχουμε κρεβάτι, δεν έχουμε τίποτα.

Εδώ και δύο μέρες έχουν δώσει πέντε ξενοδοχεία στο κέντρο της Βαρκελώνης, ώστε να γίνουν νοσοκομεία για τους ελαφρά ασθενείς και ζούμε καταστάσεις που νομίζω ότι κανείς γιατρός θα περίμενε ότι θα ζούσε στην διάρκεια της πορείας του. Αν κάποιος μπορούσε να βιντεοσκοπήσει αυτό που γίνεται εδώ, όχι δεν θα έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα περνούσε καν το κατώφλι της πόρτας του.

Τα σοβαρά περιστατικά χρειάζονται ΜΕΘ και πολύ σοβαρά μηχανήματα και αναπνευστήρες. Εδώ έχουμε πάρα πολλούς και δεν μας φτάνουν. Οπότε και κυρίως, σας το λέω γιατί είναι πολύ σημαντικό: στην Ελλάδα δεν γίνονται πολλά τεστ. Εμάς θα έρθουν πολλά τεστ. Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι σαν να είναι θετικοί… Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι να είναι μέσα και να μην έρχονται σε επαφή με κανέναν. Σαν να έχεις τον ιό».

Και στην Ισπανία σήμερα τα πάντα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, είναι κλειστά και ήδη απαγορεύτηκε η κυκλοφορία.

«Η Ελλάδα το χειρίστηκε αρκετά καλά μέχρι στιγμής, αλλά επειδή δεν κάνει πολλά τεστ, κανείς δεν ξέρει τον πληθυσμό που έχει προσβληθεί. Οπότε θα πρέπει καθένας να είναι υπεύθυνος σαν να είναι θετικός στον ιό. Να πλύνει τα χέρια του όλη την ώρα, γιατί ο ιός απενεργοποιείται με το σαπούνι και να συμπεριφέρεται σαν να είναι θετικός. Αυτό είναι μία πράξη ευθύνης για τους δικούς σου, για τους γύρω σου. Είναι ανευθυνότητα να μην κάνεις τίποτα. Πολλά άτομα που δεν έχουν πολλά συμπτώματα και έχουν αρχίσει να θεραπεύονται, μπορούν και δύο εβδομάδες μετά να κολλήσουν τους υπόλοιπους. Οπότε πρέπει να είσαι σε απομόνωση δύο εβδομάδες μετά. Νομίζω ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα είναι δύσκολες ημέρες», συμπληρώνει ο ρεθυμνιώτης γιατρός, εξειδικεύοντας τις περιπτώσεις των κρουσμάτων: «Εξολοθρεύονται οικογένειες. Πάνω από τα 80 είναι 30% οι νεκροί και πάνω από τα 60 είναι 20%. Αλλά αν έχεις μία πνευμονία, δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί κι ας είσαι 40 χρονών. Χρειάζεσαι νοσοκομείο και χρειάζεσαι θεραπεία πολλές φορές και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να το προσφέρεις αυτό. Έχουμε 4100 γιατρούς – νοσηλευτές που έχουν κολλήσει κορωνοϊό, άρα φεύγουν. Οπότε αν κολλήσουν όλοι, τότε δεν θα υπάρχει κανένας. Γι’ αυτό συστήνω στους Έλληνες: μείνετε μέσα, συμπεριφερθείτε σαν να έχετε τον ιό».

Πηγή: goodnet.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ