Θρήνος στην κρητική μουσική: Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος λαγουτιέρης και τραγουδιστής της Κρήτης Μανώλης Κακλής!

Σοκ προκαλεί στην Κρήτη ότι σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος λαγουτιέρης και τραγουδιστής της Κρήτης Μανώλης Κακλής!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κορυφαίος καλλιτέχνης προδόθηκε από την καρδιά του. Ο γνωστός καλλιτέχνης πήγε να βρει την κόρη του Μαρίνα, όταν πριν από αρκετά χρόνια την έχασε και αυτό το σκληρό χτύπημα της μοίρας παραλίγο να τον γονατίσει και να εγκαταλείψει το μουσικό πάλκο.

Χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του πριν μερικούς μήνες στο ράδιο “ερωτόκριτος” ανέφερε σε ερώτηση αν υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκε να σταματήσει:

“Όχι. Παρά μόνο μια φορά σε μια στιγμή που μου έτυχε κάτι προσωπικό και είπα: Κλείνει το στόμα μου, δένονται τα χέρια μου και δεν ασχολιέμαι με τίποτα… Αλλά η αγάπη του κόσμου, ο φίλος μου ο Βιτώρος, φίλοι μου και από δω και από την Αμερική, με βοήθησαν να ξεπεράσω και να το παλέψω! Να ανέβω ξανά στο πάλκο, όταν έχασα το παιδί μου, την Μαρίνα μου, τότε μόνο είπα τώρα τελειώνουν όλα για μένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο….”

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 13:00, στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Σοκ προκαλεί στην Κρήτη ότι σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος λαγουτιέρης και τραγουδιστής της Κρήτης Μανώλης Κακλής!

Ο Μανώλης Κακλιδάκης ή Κακλής γεννήθηκε το 1945 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολείται επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σ’ ένα γλεντζέδικο, ζωντανό περιβάλλον γεμάτο μουσικά ακούσματα, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Μπαξεβάνη και του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαγουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.

Η τεχνική τους στο λαούτο και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε μουσικού, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική «κρητική» χροιά της φωνής του.

Έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Νίκο Μανιά, το Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη, το Θανάση Σκορδαλό, κ. ά. και ανελλιπή ζωντανή παρουσία στα παραδοσιακά κρητικά δρώμενα αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητών σε όλο τον κόσμο.

Η δεκαετία του 1970 και του 1980 θεωρούνται οι κορυφαίες στην καριέρα του Μανώλη Κακλή και ιδιαίτερα οι δισκογραφικές του συνεργασίες με τους Ροδάμανθο και Μελεσσανάκη.

Παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας που έπληξε την οικογένεια του (έχασε την κόρη του Μαρίνα), ο Μανώλης Κακλής με την παρότρυνση των φίλων και θαυμαστών του, συνέχισε να μαγεύει με το τραγούδι του…

Λεωνίδας Κλάδος - Πρέπει πώς ήτανε οι χαρ | Official Audio Release

Tα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τους αδερφούς Κατσαμά, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη και τους Κωστή Κακουδάκη, Μανώλη Βερδινάκη και Στέλιο Σταματογιαννάκη και εμφανιζόταν αρκετά συχνά στο Κέντρο Κακλής στην παραλία της Επισκοπής, όπου οι φίλοι μπορούσαν να τον βρουν.

Kaklis - Manias 2006
ΜΕΛΕΣΣΑΝΑΚΗΣ ΚΑΚΛΗΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΔΥΣΤΥΧΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΚΛΗΣ- ΕΛΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Πηγή: rethemnos.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ