Είσοδο 10 ευρώ για Μπάλο και Ελαφονήσι ζητούν οι ξενοδόχοι των Χανίων!

Είσοδο 10 ευρώ για Μπάλο και Ελαφονήσι ζητούν οι ξενοδόχοι των Χανίων!

Με σκεπτικισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου την πρόταση της Ενωσης Ξενοδόχων για είσοδο 10 ευρώ στις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου.

Χωρίς να αποκλείουν σε κάποια στιγμή στο μέλλον, την -υπό προϋποθέσεις- επιβολή τέλους, ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθούν μελέτες και ουσιαστικός σχεδιασμός για την προστασία των περιοχών αυτών.

Όπως δήλωσε στα “Χανιώτικα Νέα” ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντ. Περράκης, η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η πολιτεία για την προστασία του Ελαφονησίου, αφορά στην «ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία έχει συνταχθεί από το Δασαρχείο, το ΜΑΙΧ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το εισιτήριο από μόνο του δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα μπορεί να προστατέψει την περιοχή».

Ο κ. Περράκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη για αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής και διαμόρφωση προσταυευόμενης ζώνης και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε επόμενο στάδιο, της επιβολής τιμήματος σε συνάρτηση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισσάμου, Θοδ. Σταθάκης θεωρεί η πρόταση από τον Σύλλογο Ξενοδόχων κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς «οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πρέπει να έχουν ελεγχόμενη προσβασιμότητα – επισκεψιμότητα με όρους που συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος». Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση τα τέλη πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τις παρεχομενες υπηρεσίες» και όχι δυσανάλογα, χαρακτήρισε υψηλό το ποσό των 10 ευρώ και συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί από οικονομοτεχνικές μελέτες.

Η Ένωση Ξενοδόχων

Την πρόταση για είσοδο δέκα ευρώ στις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου διατυπώνει η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων σε επιστολή της προς τους δημάρχους Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου, με σκοπό, όπως αναφέρει, την «προστασία» των περιοχών αυτών.

Oπως σημειώνεται σε δελτό Τύπου της Ενωσης Ξενοδόχων, σχετικά με το Ελαφονήσι και τον Μπάλο, οι προτάσεις που απέστειλε στους δύο Δημάρχους είναι:

  • Αντίτιμο για την είσοδο για τον Μπάλο αλλά και στο Ελαφονήσι, «τουλάχιστον 10 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών. Οι μοναδικού κάλλους αυτές παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να τις χαρούν ακόμα περισσότερο».
  • Τα άτομα «τα οποία θα προσλαμβάνονται για την είσπραξη του παραπάνω ποσού, θα πρέπει να μιλούν άριστα αγγλικά και καλό θα ήταν αυτό να πιστοποιείται, ώστε να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες. Το ωράριο τους θα πρέπει να καταμερίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ώρα και αν καταφθάσει ο επισκέπτης να πληρώνει το ποσό και φυσικά να έχει και τις απαραίτητες πληροφορίες».
  • Πλήρης «απαγόρευση εισόδου σε τροχόσπιτα και σε ελεύθερη κατασκήνωση διότι και τα δύο δημιουργούν κινδύνους για τις περιοχές αυτές».
  «Εδώ δεν μένει κανείς». Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Κρήτης που ο χρόνος σταμάτησε στο ’70. Εντυπωσιακές εικόνες από drone (βίντεο)

Η Ενωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι «είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες μας και μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης».

“Οχι” σε φόρο διαμονής

Στο μεταξύ, η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων εκφράζει με επιστολή της στους βουλευτές του Νομού, την αντίθεσή της στην εφαρμογή Φόρου Διαμονής.

Αφορμή για την επιστολή είναι, όπως εξηγεί, «δηλώσεις της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 01/01/2018», που «αν τελικά εφαρμοστεί θα έχει σοβαρές και ίσως καταστροφικές επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και άρα σε όλη την τουριστική οικονομία της χώρας μας και ειδικότερα για την Κρήτη μας».

Η Ενωση Ξενοδόχων εξηγεί ότι ο τουρισμός είναι μία δραστηριότητα εξαγωγική (κατά 90%) που συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι για νησιά όπως η Κρήτη ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 60,0% της οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως η ένσταση μας για τον νέο φόρο διαμονής είναι δικαιολογημένη και μία προειδοποίηση για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον μοναδικό τομέα που έχει προοπτικές και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία μας». Στη συνέχεια υπενθυμίζει «τους φόρους που έχουν επιβληθεί στον ξενοδοχειακό τομέα τα τελευταία 3 χρόνια και δικαιολογούν αυτή την ένσταση μας όπως: Ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις δωματίων αυξήθηκε από 6,50% σε 13,0% και ο ΦΠΑ στο φαγητό (εστίαση) από 13,0% σε 24,0% , ο φόρος εισοδήματος στις Ανώνυμες Εταιρείες πήγε από το 26,0% σε 29,0% ενώ η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 80,0% σε 100,0%, ο φόρος μερίσματος αυξήθηκε από το 10,0% σε 15,0% και σχεδόν διπλασιάστηκε το ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν επίσης ο ειδικός φόρος στα κρασιά σε 0,20 Ευρώ ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος στα αλκοολούχα ποτά και την μπύρα , καθώς επίσης και ο ειδικός φόρος στον καφέ».

Οργισμένη αντίδραση από την «Ανυπότακτη Κρήτη»

Την έντονη αντίδραση της περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Κρήτη» προκάλεσαν οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, σχετικά με την καταβολή 10 ευρώ είσοδο για κάθε επισκέπτη, απαγόρευση κατασκήνωσης κ.ά, στις περιοχές του Ελαφονησίου και του Μπάλου.

  Τουρίστες υμνούν το Λουτρό Σφακίων: «Η Ελλάδα πάντα ξεπληρώνει!» (video)

Η ανακοίνωση:

Μόνο ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος δεν κρύβει η παραπάνω ανακοίνωση. Ουσιαστικά, με αφορμή ένα γνωστό εδώ και χρόνια πρόβλημα, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ζητά οι δύο αυτές παραλίες -για την ώρα- να απευθύνονται μόνο στους πελάτες των ξενοδοχείων τους! Ζητά δηλαδή την έμμεση ιδιωτικοποίηση τους με τις πλάτες των Δήμων! Αλήθεια ποιος ευθύνεται για την υπερβολική επισκεψιμότητα των παραλιών αυτών; Οι κάτοικοι της Κρήτης που πάνε μονοήμερη εκδρομή σε αυτές ή οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, πελάτες των παραπάνω ξενοδόχων; Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ζητά τον αποκλεισμό των παραλιών αυτών από τους ντόπιους μέσω του εισιτηρίου, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να τις προωθούν στην τουριστική αγορά και να αυξάνουν τα κέρδη τους! Πιο απλά, μας ζητάνε να πληρώσουμε εμείς την διαφήμιση των δικών τους ξενοδοχείων!

 

Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την μετατροπή του νησιού σε τουριστικό προορισμό στα πρότυπα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου θα υπάρχουν οι εξωτικές παραλίες μόνο για τους τουρίστες και οι κάτοικοι του νησιού για να δροσιστούν το καλοκαίρι θα στοιβάζονται σε παραμελημένες παραλίες «χαβούζες», μακριά από τα βλέμματα των τουριστών. Εξάλλου, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι με τους μισθούς που δίνουν, αποκλείουν τους ίδιους τους εργαζόμενους τους από την επίσκεψη σε μία παραλία που έχει εισιτήριο 10 Ευρώ. Πέρσυσι το καλοκαίρι είχε δημοσιευτεί κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Ξενοδόχων της Κρήτης ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων. Πρώτα ήταν οι φτωχοί πρόσφυγες που θα χαλούσαν την εικόνα του νησιού, τώρα είναι και οι φτωχοί Έλληνες που πρέπει να φύγουν από τις παραλίες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το θέμα είναι καθαρά ταξικό.

 

Οι παραλίες δεν ανήκουν σε καμία ένωση ξενοδόχων, ούτε καν στους Δήμους που καλούνται να τις διαχειριστούν και μόνο, ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι δικαίωμα κάθε κατοίκου ή επισκέπτη στο νησί να απολαμβάνει μία δροσερή βουτιά σε αυτές ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, αν η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την προστασία τους μπορεί να πληρώσει μεγαλύτερα δημοτικά τέλη, ειδικά τα μεγάλα ξενοδοχεία, ώστε με τα έσοδα αυτά να μπορεί το τοπικό κράτος να τις φροντίζει καλύτερα…

Πηγή: madeincreta.gr

  Ποια είναι η στοιχειωμένη λίμνη της Κρήτης - Τι λέει ο μύθος για την νεράιδα που την στοίχειωσε

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα