Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης

Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης

Ο Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης, όπως είναι το παρατσούκλι του, γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές στα ορεινά Ανώγεια το 1946.  Είναι  γιός του Στεφανή Χαιρέτη και της  Ειρήνης Χαιρέτη το γένος Σκουλά. Από μικρός ακολούθησε το επάγγελμα του βοσκού κοντά στον πατέρα του για πολλά χρόνια αλλά αργότερα έκανε και άλλες δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Η κυρίως ενασχόλησή του, όμως, ήταν και είναι πάντα η μαντινάδα. Παρά το ότι μεγάλωσε σε μια κλειστή κοινωνία, ακολούθησε το δικό του μοναχικό δρόμο, κόντρα στις ισχύουσες νοοτροπίες και κατάφερε να επιβληθεί ως μία ξεχωριστή προσωπικότητα.

Εδώ και 45 χρόνια υπηρετεί με ήθος, συνέπεια και αξιοπρέπεια τη μαντινάδα, τη γλώσσα της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Ο έρωτας, ο χρόνος, η χαρά, ο πόνος, η απώλεια, η φύση, η μοίρα, η αγάπη και η φιλοσοφία του για την ζωή είναι τα προσφιλή του θέματα. Είναι από τους σημαντικότερους στιχουργούς της μαντινάδας και ένας αυθεντικός εκφραστής της πλούσιας παράδοσης την οποία υπηρετεί όχι μόνο με τη μαντινάδα αλλά με το χορό και το τραγούδι μια και από μικρός συμμετείχε σε παρέες, καντάδες και γλέντια.

  Μία συνέντευξη μόνο με μαντινάδες από τον Γιαλαύτη

Εισήγαγε δύο στοιχεία στη μαντινάδα, το έξυπνο χιούμορ και το απρόσμενο τέλος. Έχει κάνει πέντε δισκογραφικές δουλείες, όπου τραγουδά ο ίδιος τις μαντινάδες του. Την «Ανωγειανή παρέα  Νο1 και Νο2» με τον Νικηφόρο Αεράκη, τις «Μαντινάδες Νο1» με το Βασίλη Σκουλά, τις «Μαντινάδες Νο2» με τον Γιώργη Ξυλούρη ή Ψαρογιώργη και «Στον αγγρεμό του έρωντα» όπου συμμετέχουν και τα παιδιά του. Επίσης κυκλοφορούν και πολλές μαντινάδες του σε CD άλλων καλλιτεχνών.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο με τίτλο «Τι μαντινάδα να σου πω» το 1996 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το δεύτερο με τίτλο « Λιγότερο ‘πο μια στιγμή» από τις Εκδόσεις Σείστρο με επιμέλεια του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Επίσης ο σκηνοθέτης Ταξειδαράκης Μανώλης έχει γυρίσει ένα Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Αριστείδη Χαιρέτη με τίτλο «Τι μαντινάδα να σου πω», το οποίο προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2007.

  Ιστορίες και Αφορμές για τη γέννηση μαντινάδων

Ζει μόνιμα στα Ανώγεια και είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Πρίμπου από την Σταυρούπολη Ξάνθης, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ανωγείων και έχει δύο παιδιά τον Στέφανο Χαιρέτη που παίζει λύρα, έχει σπουδάσει Μουσικολογία και είναι απόφοιτος του Τμήματος  Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην  Άρτα  και τον Βασίλη Χαιρέτη που παίζει λαούτο και είναι απόφοιτος του Τμήματος  Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηρακλείου.

Πηγή: anogeia.gr

 

Μερικές μαντινάδες του Γιαλάφτη

Στην κούπα του βελανιδιού χίλιοι καλοί χωρούνε,
μα δυό κακοί σ’ένα ντουνιά να ζήσουν δεν μπορούνε.

Ηθελα και να κάτεχα οι χρόνοι απού περνούνε
ανέ ποθαίνουνε κι αυτοί ή παν’ αλλού και ζούνε.

Εξεκινήσανε οι χαρές μα είναι στο δρόμο ακόμη
κι ώσπου να’ρθούνε πιθανόν να αλλάξουνε και γνώμη.

Αυτός που βγαίνει στα ψηλά για να τον δουν οι άλλοι,
φαίνετ’ακόμα πιο μικρός π’απόσταση μεγάλη.

Εξέφτισε η αγάπη μας σαν τον παλιόν ασβέστη
κι από τον τοίχο τση καρδιάς εντάκαρε και πέφτει.

Οτι κι αν χάσω βρίχνω το και θα σε βρω και σένα,
μόνο πως θα’ναι δυστυχώς τα χρόνια περασμένα.

 

  Η "φυλή" των Κρητικών στην Αφρική

Πολυμέσα

 

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα