Ένας διαδικτυακός θησαυρός για τα τοπωνύμια, τις συνοικίες και τα μνημεία του Ρεθύμνου

Ένας διαδικτυακός θησαυρός για τα τοπωνύμια, τις συνοικίες και τα μνημεία του Ρεθύμνου

Μια πραγματικά χρήσιμη, για τους λάτρεις της ιστορίας του τόπου, διαδικτυακή εφαρμογή, του δήμου Ρεθύμνου και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, παρουσιάστηκε επίσημα, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο

Πρόκειται για την καταγραφή και την παρουσίαση 500 περίπου τοπωνυμίων του Ρεθύμνου κατά τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία, μέχρι και τους σύγχρονους χρόνους και περιλαμβάνει τοπωνύμια και μνημεία, καλύπτοντας γεωγραφικά τον τέως δήμο Ρεθύμνου, από το Ατσιποπουλο μέχρι τον Πλατανιά.

Η εφαρμογή που έχει ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://historicalcrete.ims.forth.gr αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των Ρεθεμνωτών, οι οποίοι εδώ και περίπου 30 χρόνια, επιδίδονται στο κυνήγι της γνώσης της ιστορίας της πόλης, λόγω του διάσημου πια σε όλους «κυνηγιού του χαμένου θησαυρού».

Ο φιλόλογος- θεολόγος – συγγραφέας, Κωστής Παπαδάκης, μιλώντας για την εφαρμογή τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια πρωτότυπη τοπωνυμική εργασία για το Ρέθυμνο, που έχει στοιχεία από την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα. Την εργασία αυτήν την παλεύω εδώ και 10 χρόνια, έχει όμως πολύ μέλλον ακόμα» και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί συνοικίες του αστικού χώρου του Ρεθύμνου, του δήμου Ρεθύμνου, από τον Ασιποπουλιανό ποταμό ως τον Παλατανιανό ποταμό.»

Αναφερόμενος στην εφαρμογή τόνισε ότι ο επισκέπτης θα δει και την πορεία κάθε σημείου που θα κλικάρει. Θα μπορεί δηλαδή να δει τη σειρά και το πώς εξελίσσεται και αλλάζει μια συνοικία από την ενετοκρατία μέχρι σήμερα. «Επίσης για κάθε συνοικία αναφέρονται και τα οικοδομήματα και με τον τρόπο αυτό έχουμε μια σφαιρικότερη εικόνα για την ιστορία του τόπου. Μένουν ακόμα περιοχές του τέως δήμου Ρεθύμνου όπως Γιαννούδι, Αγία Ειρήνη, Τρία Μοναστήρια, Γάλλου, τα οποία έχω ήδη επεξεργαστεί, αλλά έχουν ακόμα πολλά πράγματα για να συμπληρωθούν».

Ο κ. Παπαδάκης απευθυνόμενος στους Ρεθεμνιώτες ζήτησε τη βοήθειά τους, στην περίπτωση που εντοπίσουν στην εφαρμογή ατέλειες ή ελλείψεις. «Ζητώ να επικοινωνήσουν μαζί μου, προκειμένου η εφαρμογή να συμπληρωθεί και να βελτιωθεί». Μάλιστα ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί και δεν θα υπάρχουν άλλες συμπληρώσεις, μπορεί στο μέλλον να γίνει και βιβλίο.

Πάντως, όσον αφορά την επέκταση της εφαρμογής και στον Καλλικρατικό δήμο, ο κ. Παπαδάκης, ανέφερε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, λόγω του τεράστιου όγκου εργασίας, τονίζοντας ότι προς το παρόν θα μείνει στον τέως δήμο Ρεθύμνου.

  Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στα στενά ενός χωριού της Κρήτης

Ο φιλόλογος και εμπνευστής της ιδέας για την εφαρμογή κ. Θεόδωρος Πελαντάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια συλλογική εργασία, καθώς ένα ή δύο άτομα είναι αδύνατον να συλλάβουν το εύρος και τη δυνατότητα για να γίνει κάτι τέτοιο. Συνεργαστήκαμε δύο φιλόλογοι, δύο μηχανικοί και τρεις της πληροφορικής, καθώς έπρεπε σε πολύεπιστημονικό επίπεδο να κάνουμε ένα δημιούργημα και στην προκειμένη περίπτωση μια διαδικτυακή εφαρμογή για το Ρέθυμνο».

Ο κ. Πελαντάκης πρόσθεσε: «Ο τίτλος, ο λογότυπος μας είναι: Συνοικιών, Τοπωνυμίων και Μνημείων του Ρεθύμνου επίσκεψις. Επίσκεψη στ’ αρχαία σημαίνει εξέταση – έρευνα. Ερευνούμε λοιπόν, ειδικά για τα μνημεία σε διάρκεια 5.300 ετών. Όχι μόνο μέχρι την ενετοκρατία αλλά πολύ πιο πίσω, γιατί στο Ρέθυμνο έχουμε ίχνη οίκησης που ανάγονται σε εποχή 5.300 χρόνια από σήμερα».

Μιλώντας για το πλεονέκτημα της εφαρμογής να δεχτεί προσθήκες και βελτιώσεις είπε: «Αν αυτή η εφαρμογή ήταν βιβλίο θα είχε περισσότερες από 1.000 σελίδες. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να προστεθεί κάποιο καινούριο στοιχείο, στην ήδη υπάρχουσα δομή. Έχει τρεις ενότητες, τρεις χάρτες. Ο ένας χάρτης είναι τοπογραφικός στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα ρέματα, και οι άλλοι δύο είναι διαδραστικοί, που ανοίγοντας τους ο μελετητής, θα δει διάφορε «πινέζες» τις οποίες αν κλικάρει εμφανίζονται οι πληροφορίες».

Για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή εφαρμογή εκτός από τους κ.κ Παπαδάκη και Πελαντάκη, εργάστηκαν ακόμη ο δρ Απόστολος Σαρρής, Δντής Ερευνών, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, οι δύο πολιτικοί μηχανικοί κ.κ. Νίκος Σταγάκης και Νίκος Δασκαλάκης και οι εξειδικευμένοι στην πληροφορική Άγγελος Χλιαουτάκης και Άρης Κυδωνάκης του Εργαστηρίου Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος ΙΜΣ-ΙΤΕ.

  Στην Κρήτη είχε βρεθεί η αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο. Χρονολογείται από 130.000 εώς 700.000 χρόνια π.Χ!

Πηγή: rethemnosnews.gr

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα