Μουσικό Οδοιπορικό στη Δυτική Κρήτη, το 1976 με τη Δόμνα Σαμίου

Το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» ήταν μια σειρά εκπομπών που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το 1976-1977. Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μουσική και χορευτική παράδοση κάποιας διαφορετικής περιοχής της Ελλάδας.

Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης. Η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία της περιοχής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της περιοχής.

Η εκπομπή ξεκινά με ένα κρητικό που τραγουδάει το παραδοσιακό ακριτικό ριζίτικο τραγούδι “Ο Γιάννης με τον ήλιο συνοριζότανε” και μετά μας αφηγείται τη ζωή του.

Ο μουσικός Νικόλαος Κολιακουδάκης ή Κολιακούδης παίζει τον “Σταφιδιανό σκοπό” στο λαούτο και τραγουδά.

Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά το “Όσο βαρούν τα σίδερα” και ο Νικόλαος Κολιακουδάκης παίζει λαούτο.

Πλάνα από ζευγάρι να χορεύει κρητική σούστα στο κέντρο του Νικόλαου Κολιακουδάκη.

  Ήρθε διακοπές στην Κρήτη και... κουζουλάθηκε! (video)

Ο Νικόλαος Κολιακουδάκης με τον γιο του Δημήτρη Κολιακουδάκη, που παίζει λύρα παίζουν μαζί έναν παραδοσιακό σκοπό.

Η Δόμνα Σαμίου μιλάει για τα ριζίτικα τραγούδια του νομού Χανίων και στη συνέχεια, ομάδα αντρών στο χωριό Καμπανός της επαρχίας Σελίνου, τραγουδάει τα ριζίτικα τραγούδια: “Μα ‘γω θωρώ την τάβλα μας” και “Γ’εις κυνηγός ανάτειλε”.

Πλάνα από εσωτερικό καφενείου στο οποίο χορεύουν Χανιώτικο συρτό. Λύρα παίζει ο Ross Daly (μόλις ενάμιση χρόνο τότε στην Ελλάδα) και λαούτο ο Νικόλαος Κολιακουδάκης.

Πλάνα από το χωριό Ανώπολη των Σφακιών καθώς η Δόμνα Σαμίου μιλάει για το ιστορικό τραγούδι του Δασκαλογιάννη που αναφέρεται στην Επανάσταση των Σφακιανών εναντίον των Τούρκων το 1770. Ηλικιωμένος κρητικός τραγουδάει το τραγούδι του Δασκαλογιάννη.

  O Ross Daly διαθέτει τη μουσική του δωρεάν, για όλους

Κρητικοί χορεύουν Πεντοζάλι.

Μαθήτριες στην αυλή του γυμνασίου χορεύουν αργό και γρήγορο Πεντοζάλι. Λύρα παίζει η Ασπασία Παπαδάκη. Η Δόμνα Σαμίου μιλάει με την Ασπασία Παπαδάκη, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα στην Κρήτη που παίζει λύρα.

Ακούγεται το τραγούδι “Του Λιάπη” με αναφορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Πηγή: domnasamiou.gr

 

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά