Μουσικό Οδοιπορικό στη Δυτική Κρήτη, το 1976 με τη Δόμνα Σαμίου

Το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» ήταν μια σειρά εκπομπών που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το 1976-1977. Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μουσική και χορευτική παράδοση κάποιας διαφορετικής περιοχής της Ελλάδας.

Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης. Η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία της περιοχής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της περιοχής.

Η εκπομπή ξεκινά με ένα κρητικό που τραγουδάει το παραδοσιακό ακριτικό ριζίτικο τραγούδι “Ο Γιάννης με τον ήλιο συνοριζότανε” και μετά μας αφηγείται τη ζωή του.

Ο μουσικός Νικόλαος Κολιακουδάκης ή Κολιακούδης παίζει τον “Σταφιδιανό σκοπό” στο λαούτο και τραγουδά.

Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά το “Όσο βαρούν τα σίδερα” και ο Νικόλαος Κολιακουδάκης παίζει λαούτο.

Πλάνα από ζευγάρι να χορεύει κρητική σούστα στο κέντρο του Νικόλαου Κολιακουδάκη.

Ο Νικόλαος Κολιακουδάκης με τον γιο του Δημήτρη Κολιακουδάκη, που παίζει λύρα παίζουν μαζί έναν παραδοσιακό σκοπό.

Η Δόμνα Σαμίου μιλάει για τα ριζίτικα τραγούδια του νομού Χανίων και στη συνέχεια, ομάδα αντρών στο χωριό Καμπανός της επαρχίας Σελίνου, τραγουδάει τα ριζίτικα τραγούδια: “Μα ‘γω θωρώ την τάβλα μας” και “Γ’εις κυνηγός ανάτειλε”.

Πλάνα από εσωτερικό καφενείου στο οποίο χορεύουν Χανιώτικο συρτό. Λύρα παίζει ο Ross Daly (μόλις ενάμιση χρόνο τότε στην Ελλάδα) και λαούτο ο Νικόλαος Κολιακουδάκης.

Πλάνα από το χωριό Ανώπολη των Σφακιών καθώς η Δόμνα Σαμίου μιλάει για το ιστορικό τραγούδι του Δασκαλογιάννη που αναφέρεται στην Επανάσταση των Σφακιανών εναντίον των Τούρκων το 1770. Ηλικιωμένος κρητικός τραγουδάει το τραγούδι του Δασκαλογιάννη.

Κρητικοί χορεύουν Πεντοζάλι.

Μαθήτριες στην αυλή του γυμνασίου χορεύουν αργό και γρήγορο Πεντοζάλι. Λύρα παίζει η Ασπασία Παπαδάκη. Η Δόμνα Σαμίου μιλάει με την Ασπασία Παπαδάκη, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα στην Κρήτη που παίζει λύρα.

Ακούγεται το τραγούδι “Του Λιάπη” με αναφορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Πηγή: domnasamiou.gr

 

Πολυμέσα

https://www.youtube.com/watch?v=j2HqjzVs7kc

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ