24 φωτογραφίες από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στη δεκαετία του 1970

24 φωτογραφίες από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στη δεκαετία του 1970

Τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο μιας θύελλας κατηγοριών και παρεξηγήσεων, σε σημείο μάλιστα να έχει γίνει πλέον έμβλημα και μεταφορά της εγκληματικότητας και της βίας. Όποιος γνωρίζει, έστω και επιφανειακά, τη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει σε μάλλον σωστό συμπέρασμα για την ταυτότητα του χωριού.
Αλλά ο σκοπός της εθνογραφίας δεν είναι να ξεσκεπάσει σκάνδαλα και εγκλήματα για λόγους δυσφήμισης ή απλής διασκέδασης. Αντίθετα, θέλει να επισημάνει τις αρχές και τις συνθήκες που ρυθμίζουν την καθημερινότητα ανθρώπων των οποίων η αντίληψη για το δίκαιο και το σωστό είναι μια ιστορικά ριζωμένη προσαρμογή στο χώρο τους και στις πολιτικές και πολιτισμικές του ιδιαιτερότητες.
Οι κρήτες ορεσίβιοι φημίζονται ιδιαιτέρως για τη σθεναρή αντίστασή τους στην Τουρκοκρατία και, αργότερα, στη γερμανική Κατοχή. Οι αξίες τους, που εκφράζονται ωραία στη ρήση του Καζαντζάκη “Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος”, τους έκαναν ήρωες σε εποχές όπου τέτοιες αρετές εξαίρονταν σε μια Ελλάδα που αγωνιζόταν να ξεφύγει από την ξένη κυριαρχία. Σήμερα συναντούν αναπόφευκτα το συνοφρυωμένο βλέμμα των επικριτών τους. Οι κρήτες βοσκοί λοιδορούνται ως κατσικοκλέφτες και μαχαιροβγάλτες, επιβιώσεις ενός πρωτογονισμού σκανδαλώδους για ένα σύγχρονο κράτος.

  Με όνειρα ξεκίνησα...

Από τον πρόλογο του βιβλίου του Michael Herzfeld, “Η ποιητική του ανδρισμού” απ’όπου προέρχονται οι φωτογραφίες του άρθρου.

manhood-01

manhood-02

manhood-03

manhood-04

manhood-05

manhood-06

manhood-07

manhood-08

manhood-09

manhood-10

manhood-11

manhood-12

Ετοιμάζοντας τα ξόμπλια

Ετοιμάζοντας τα ξόμπλια

Ξομπλιαστά ψωμιά

Ξομπλιαστά ψωμιά

manhood-15

manhood-16

manhood-17

manhood-18

manhood-19

manhood-20

Διαβάζοντας την κουτάλα

Διαβάζοντας την κουτάλα

manhood-22

manhood-23

manhood-24

Αγοράστε το βιβλίο “Η ποιητική του ανδρισμού” του Michael Herzfeld με 20,78€

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά