O Κρητικός τσαγκάρης των χρηματιστών της Wall Street

Εκεί όπου ο Dow Jones ανεβοκατεβαίνει προκαλώντας παγκόσμια καρδιοχτύπια, ένας τσαγκάρης από την Κρήτη παραμένει σταθερός στην αξία του! Είναι ο Μηνάς Πολυχρονάκης, γνωστός ως ο τσαγκάρης της Wall Street, αφού το μαγαζί του βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.
Το μυστικό του; Επιμένει να δουλεύει μόνο με τα χέρια και να μεταμορφώνει ένα παλιό υπόδημα σε ένα ολοκαίνουργιο παπούτσι που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο διάσημοι σχεδιαστές.

Μηνάς Πολυχρονάκης - Ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall StreetΟ κ. Μηνάς Πολυχρονάκης από το Ηράκλειο Κρήτης ζει στις ΗΠΑ εδώ και σαράντα ένα χρόνια. Οπως είπε, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό, τους Βώρους του Ηρακλείου, και στην ηλικία των δώδεκα ετών, όταν δηλαδή τελείωσε το Δημοτικό, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη του τσαγκάρη σε ένα εργαστήρι στην περιοχή των Μοιρών: «Ξεκινήσαμε με τις κρητικές μπότες και κατόπιν φτιάχναμε όλα τα υποδήματα. Λίγα χρόνια μετά, έφυγα για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία στα Χανιά και το 1963 σε ηλικία είκοσι δύο ετών έφυγα από το χωριό μου και πήγα στην Αθήνα, ενώ έξι χρόνια μετά πήρα την απόφαση να κυνηγήσω την τύχη μου στην ξενιτιά».

 

Τα «κονέ»

Ο 69χρονος σήμερα κ. Πολυχρονάκης, τον οποίο βρήκαμε την ώρα της δουλειάς του στο πασίγνωστο πλέον τσαγκαράδικο της Νέας Υόρκης, μας ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής του: «Το 1969 έφυγα για την Αμερική, όπου τότε υπήρχαν μεγαλύτερες προοπτικές για δουλειά σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία περνούσε δύσκολες εποχές εν μέσω δικτατορίας. Εφυγα λοιπόν για το άγνωστο με παρέα μόνο την κιθάρα μου, αφού αγαπούσα τη μουσική και μάλιστα ένα φεγγάρι τραγουδούσα στην πατρίδα. Μπορώ να πω ότι στάθηκα αρκετά τυχερός, αφού στο μεγάλο ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη γνωρίστηκα με ένα παλικάρι από την Καστοριά, που πήγαινε και εκείνο στην Αμερική. Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στον ξένο τόπο, εγώ πήγα γραμμή να πάρω ταξί για να πάω να διανυκτερεύσω σε ένα ελληνικό ξενοδοχείο. Τότε, εκείνος ο νέος με σύστησε σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια που γνώριζε και που είχε καταγωγή από την Κρήτη. Ο αρχηγός της οικογένειας, η οποία και με φιλοξένησε για αρκετό καιρό, ήταν παλιός τσαγκάρης και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί, μέχρι που άνοιξα το δικό μου μαγαζί κοντά στους δίδυμους πύργους. Μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001 όμως, βγήκαμε στον δρόμο. Περάσαμε πολλές δύσκολες στιγμές μέχρι να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε» μας είπε ο κ. Πολυχρονάκης με φωνή που έσπαγε από τη συγκίνηση.

Minas Shoe Repair - New York

Τελικά, περίπου τρία χρόνια μετά, το 2004, δημιούργησε μια νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά στη Wall Street, το Minas Shoe Repair: «Δεν ήταν καθόλου εύκολο να ανοίξω μαγαζί στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματιστηρίου. Τα χρήματα ήταν πολλά, το νοίκι πολύ υψηλό, ενώ ο κόσμος βρισκόταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης και το τελευταίο που τον ενδιέφερε ήταν να επιδιορθώσει παπούτσια και μάλιστα σε ένα μικρό μαγαζί που μόλις είχε ανοίξει στην καρδιά της μεγαλούπολης. Σήμερα όμως, έχω καταφέρει να σταθώ και πάλι στα πόδια μου, να αποκτήσω τη φήμη που είχα κερδίσει με πολύ κόπο και να δουλεύω πλέον με πολύ και καλό κόσμο».

Ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street

 

Η μεγάλη αγάπη

Η Κρήτη όμως του λείπει πάντα και επιστρέφει σχεδόν κάθε δύο χρόνια, αφού είναι το μοναδικό μέρος όπου πραγματικά χαλαρώνει και καθαρίζει το μυαλό του: «Η Κρήτη βρίσκεται πάντα μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Δεν ξεχνώ ποτέ τα χρόνια που έζησα εκεί, όταν ήμουν παιδί, όταν άρχισα να μαθαίνω την τέχνη του τσαγκάρη» αναφέρει συγκινημένος. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί της Νέας Υόρκης έχουν δημιουργήσει έναν σύλλογο, τον «Μίνωα», του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος επί έξι χρόνια. Εκεί διοργανώνονται πολλές δραστηριότητες, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και Κρήτες πολιτικοί και καλλιτέχνες. Σημειώνεται ότι είναι εδώ και τριάντα πέντε χρόνια παντρεμένος με μια Μαλτέζα και έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά.

Ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street

 

«Δουλεύω μόνο με τα χέρια»

Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και ένας επαγγελματίας του χώρου δύσκολα καταφέρνει να τα βγάλει πέρα. Η σκληρή δουλειά όμως και φυσικά το ταλέντο βοήθησαν τον κ. Μηνά Πολυχρονάκη να ξεχωρίσει. Οι πελάτες του τον χαρακτηρίζουν πραγματικό καλλιτέχνη: «Μου λένε ότι, αν δεν το φτιάξεις εσύ, δεν μπορεί κανένας άλλος. Αυτό σε τιμά και σε κάνει περήφανο, ενώ παράλληλα σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά, χωρίς να κάνεις το παραμικρό λάθος».

Ο ίδιος μας είπε ότι: «είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να επιδιορθώσουν τα επώνυμα υποδήματά τους -από τα οποία πολλά είναι για πέταμα- από το να αγοράσουν καινούργια. Δουλεύω μόνο με το χέρι. Τους αλλάζω το χρώμα, ακόμα και το δέρμα, ουσιαστικά τα φτιάχνω από την αρχή και μοιάζουν ολοκαίνουργια! Δεν φοβάμαι τη δουλειά, μάλιστα δεν μου φτάνει ένα 24ωρο» λέει ο 69χρονος, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δεν στερείται δουλειάς, αλλά χρόνου».

Ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street

 

Η φωτογραφιά του στο μετρό

Αυτές τις ημέρες η φωτογραφία του βρίσκεται στους συρμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, και η παραίνεσή του προς όσους τον βλέπουν είναι: «Πρέπει να έχετε κότσια» !

Ο Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street - Η φωτογραφία του στο metro της Νέας Υόρκης

 

Πολυμέσα

https://vimeo.com/18019248

Πηγές: espressonews.gr, cretalive.gr
Φωτογραφίες: Google images

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ