Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης και βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου, στο Ηράκλειο. Ο επισκέπτης του μουσείου έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά και να ανακαλύψει την γνώση μέσα από τρισδιάστατα, πρωτότυπα και διαδραστικά εκθέματα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η έκθεση του μουσείου είναι χωρισμένη σε επτά ενότητες, τα Μεγαδιοράματα, το Δεινοθήριο, το Ζωντανό Μουσείο, ο Εγκέλαδος, ο Ερευνότοπος, ο χώρος τον απολιθωμάτων και η αίθουσα σεισμών και ηφαιστείων. Επιπλέον, στο χώρο υπάρχει πωλητήριο.

Αναλυτικότερα, τα Μεγαδιοράματα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού εκθεσιακού κέντρο και αναδυκνείουν τη ζωή στα δάση, στους θαμνότοπους, στους υγρότοπους, στις ακτές, στις ερήμους και στα αλπικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Άποψη από το Μεγαδιόραμα στο Μουσείο Φυσικής Κρήτης

Άποψη από το Μεγαδιόραμα στο Μουσείο Φυσικής Κρήτης

Tο Γιγάντιο Δεινοθήριο (Deinotherium giganteum), ένα ζώο που έζησε στην Κρήτη πριν από 8,5 εκατ. χρόνια, ξαναζωντανεύει στους χώρους του Μουσείου. Το σώμα του ζώου έχει διαστάσεις που φτάνουν σε ύψος τα 4,5 μέτρα και σε μήκος τα 6,5 μέτρα.

  Οι τουρίστες αγαπούν την Κρήτη, μα ειδικά το Ελαφονήσι, τον Μπάλο και τα Φαλάσσαρνα

To «Ζωντανό Μουσείο» είναι ένας χώρος με ειδικά διαμορφωμένα τερράρια και ενυδρεία γλυκού νερού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν ζωντανές οχιές, βαράνους, αγκαθοπόντικες, χαμαιλέοντες, τρίτωνες, βατράχια και πολλά άλλα μικρά ζώα, μέσα από μία διαδρομή από τα ερημικά στα υγρά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Το "Ζωντανό Μουσείο"

Το “Ζωντανό Μουσείο”

Ο «Εγκέλαδος» είναι ένας σεισμικός προσομοιωτής, ο οποίος αναπαριστάνει μια σχολική αίθουσα. Οι επισκέπτες καθισμένοι σε θρανία μαθαίνουν για το φαινόμενο του σεισμού και τη σεισμικότητα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σεισμικός Προσομοιωτή "Εγκέλαδος"

Ο Σεισμικός Προσομοιωτή “Εγκέλαδος

Ο «Ερευνότοπος» είναι ένας χώρος 250 τ.μ., ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά. Πρόκειται για μια μικρογραφία των διαφορετικών οικοσυστημάτων της Μεσογείου, εμπλουτισμένη με πλήθος πρωτότυπων και διαδραστικών παιχνιδιών, όπου τα παιδιά, χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις, γνωρίζουν τη φύση και τους οργανισμούς της.

  Κουδουμάς, στη μαγεία του Λιβυκού Πελάγους - Απίστευτη ομορφιά και Μονή με "βαριά" ιστορία

Στον χώρο των απολιθωμάτων βρίσκονται περίπου 8.200 δείγματα απολιθωμένων οστών από την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δείγματα από νάνους ιπποπόταμους της Κύπρου και της Κρήτης, από καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, μικρόσωμους ελέφαντες κ.ά.

Στην αίθουσα σεισμών και ηφαιστείων έχει εγκατασταθεί ένας σύγχονος εκπαιδευτικός σεισμογράφος. Οι καταγραφές γίνονται σε πραγματικό χρόνο κι είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της IRIS.

Το ωράριο λειτουργίας, τις καθημερινές είναι 09:00 – 20:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 – 20:00 και οι τιμές εισόδου είναι, για ενήλικες 9€ και για παιδιά από 4 ετών εώς 18 ετών: 5,5€

Κείμενο: originalcrete.com

 

Πολυμέσα


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 2

Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα