Φαλάσαρνα: H μαγευτική Κρητική παραλία που με την ομορφιά της κόβει την ανάσα!

Φαλάσαρνα: H μαγευτική Κρητική παραλία που με την ομορφιά της κόβει την ανάσα!

Εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας σμιλεύει την ακτή. Εκεί που το χάδι της αμμουδιάς μένει ανάμνηση για όλο το χειμώνα.

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης. Εκεί υπάρχει μικρός οικισμός που διαθέτει μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού Χανίων και της Κρήτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Βραβευμένη ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, καταφέρνει ακόμη να κρατάει την ομορφιά της ανέγγιχτη! Εδώ, στη δυτικότερη ακτή της Κρήτης, στο ακρωτήριο της Γραμβούσας, τα καταγάλανα νερά κλέβουν κάτι από τη λευκή λάμψη της αμμουδιάς και κάθε κόκκος άμμου αναδεικνύει την καθαρότητα και τη λάμψη των νερών.

«Η πρώτη πόλη προς την πλευρά που δύει ο ήλιος ονομάζεται Φαλάσαρνα» αναφέρουν πηγές του 3ου π.Χ. αιώνα. Η Φαλάσαρνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης και το όνομά της αποδίδεται στη νύμφη-τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

  Τα εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης: Ενας αθέατος κόσμος, στο φως

Χτισμένη στον ναυτικό δρόμο που ένωνε την Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων με το Αιγαίο, άκμασε ως ναυτική δύναμη με κλειστό λιμάνι, ισχυρές οχυρώσεις και δικό της νομισματοκοπείο. Μπορεί, με τους αιώνες, να έχασε τη δύναμη της, η ομορφιά της όμως παραμένει ανέπαφη για τους σύγχρονους επισκέπτες.

 

Περιοχή Natura2000

Είναι -και δικαίως- προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της, με τέσσερις παραλίες σ’ έναν μαγευτικό όρμο. Οι δύο πρώτες διαχωρίζονται με αμμόλοφους και η νοτιότερη, η Παχιά Άμμος, είναι και η μεγαλύτερη σε μήκος και πλάτος.

Αν κατέβουμε ακόμη πιο νότια, θα συναντήσουμε κρυμμένες, δύο ακόμη παραλίες. Η μία, με άμμο και βράχια στο βυθό και η άλλη, με βότσαλα, δίπλα σε ένα μικρό λιμανάκι. Η ηρεμία και η γαλήνη που επικρατούν εδώ είναι εξωπραγματικές. Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, ο καθένας έχει το χώρο και την ησυχία του.

  Σπάνιες φωτογραφίες από ένα γάμο στη Μεσαρά στα χρόνια της κατοχής

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν την καθιστούν εξαιρετικό σημείο για αιωροπτερισμό. Μένω να χαζεύω και απολαμβάνω τους σύγχρονους Ίκαρους που απογειώνονται και πετούν πάνω από την αρχαία Φαλάσαρνα με τον ελαφρύ σκελετό του «αετού» τους.

Υπέροχα καθαρά νερά, τεράστια παραλία, τμήματα του τείχους της Ακρόπολης, απομεινάρια σπιτιών, ηρεμία και εξωπραγματική ομορφιά, αρχαίοι τάφοι και ένας πέτρινος θρόνος ο οποίος εκτιμάται πως ήταν αφιερωμένος στο θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Τι άλλο να ζητήσω, ψυχή μου, από τούτο το καλοκαίρι;


Πολυμέσα

 

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα